::
20 Nisan 2024 Cumartesi

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

PAŞAM, TARSUS'A GELİR DE O GÜN UNUTULUR MU

18 Mart 2019 Pazartesi 08:25

Büyük devlet adamı ATATÜRK’ün Tarsus’a gelişlerinin 96. Yılında yine heyecanlıydık, coşkuluyduk.

Dün Büyük Önder Atatürk’ün Tarsus’a gelişinin Yıldönümü  münasebetiyle Tarsus Tren garında bir karşılamada bulunduk.

Tarsus Kaymakamlığı Milli Eğitim Müdürlüğünce hazırlanan kutlama proğramı uygulanırken  Atatürk’ün Tarsus’a gelişinin 96. Yıldönümü kutlama proğramına taa Trabzon Vakfıkebir ve Giresun Eynesil’den iki misafirimizde katıldı.

Daha önceki yıllarda da Tarsus Kuvayi Milliye Derneğinin davetlisi olarak kendimize gelen konuk Kuvayi Milliyeciler 17 Mart 2019 Pazar günü yapılan Atatürk’ü karşılama töreninde aramızdaydı.

Tarsus Tren garında sabah saat 08.30 da Atatürk temsili olarak karşılanması sırasında  Kaymakam Yüksel Ünal, Belediye Başkanı Şevket Can ve tüm Tarsus protokolü de oradaydı.

Burada Tarsus Muharip Gaziler Derneği Başkanı Rasim Yuvarlakoğlu ile Tarsus Kuvayi Milliye Mücahitler Derneği Başkanı  Mehmet Topal ile dernek üyeleri, büyük önderi temsili olarak çiçeklerle karşıladılar. Hem Muharip Gaziler Derneği Başkanı Rasim bey, hem de Kuvayi Milliye Mücahitler Derneği Başkanı  Mehmet bey heyecanlı idi. Ayrıca Vakfıkebir’den gelen Kuvayi Milliyeci Ali İhsan Koyun, hem ed Giresun Eynesil’den gelen Hüseyin Kavuk ağabeylerimiz bu mutluluğu bizlerle paylaştı. İki Kuvayi Milliyeci, Tarsus’a gelirken elleride boş gelmemiş. Oradan ünlü Trabzon ekmeği getirdiler.

ATATÜRK TARSUS’TA

Gazi Mustafa Kemal  Atatürk,  Büyük zaferden 6 ay sonra, Fransız işgal kuvvetlerine karşı büyük bir direnişle karşı koyan kahraman Çukurovalıları görebilmek için güney illerine geziye çıkmaya karar vermişti. 12 Mart 1923 gecesi trenle Ankara'dan hareket eden Gazi Mustafa Kemal ve beraberindekiler önce Adana, Mersin sonra da Tarsus'u şereflendirir. Ankara'dan hareket eden ve güney illerine gelen tren ilk kez Tarsus-Yenice istasyonunda karşılanmıştır.

Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın Tarsus'a konuk olmak üzere ilk gelişi ise 17 Mart 1923 tür. O tarihte Mustafa Kemal ve beraberindekiler Adana'dan Mersin'e geçmiştir. Geceyi Mersin'de geçireceği sanılırken, Mersin'de dört saat gibi kısa bir süre kaldıktan sonra ani bir kararla Tarsus'a gelmek ister.. 17 Mart 1923 günü akşama doğru trenle Tarsus'a gelen Gazi Mustafa Kemal Paşa ve beraberindekilere Tarsus'ta muhteşem bir karşılama töreni hazırlanmıştır. Gazi ve beraberindekiler trenden iner inmez İttihat ve Terakki Mektebi'nin (Türk Ocağı İlkokulu) ilkokul çocuklarından oluşturulan bir bando takımı Kemal Paşa Marşı'nı çalıyordu. O gün Mustafa Kemal Paşa'nın üzerinde askeri bir giysi vardır. Kurtuluş Savaşı'nda ve Tarsus'un düşman işgalinden kurtulması için mücadele etmiş milis gazileri, mücahitler, savaş sırasındaki giysileri ve silahları ile Mustafa Kemal Paşa'yı karşılamaya gelmişlerdi. İstasyondan şehir içerisine yürüyerek giden Mustafa Kemal Paşa ve beraberindekilere (eşi Latife Hanım, milletvekillerinden Damar Arıkoğlu, Kılıç Ali, Refik (Koraltan), Başyaver Salih (Bozok), yazar İsmail Halil (Sevük), Tarsuslular büyük bir coşku ile sevgi gösterilerinde bulunuyorlardı. Tarsus tren istasyonundaki karşılamada Mustafa Kemal Paşa, Libya emiri Ahmet Sinusi ile dostça ve hararetle kucaklaştı. Şeyh Sinusi ile Mustafa Kemal'in dostluğu Kuzey Afrika'da Trablusgarp Savaşı'nda başlamıştır. Birinci Dünya Savaşı çıktığında başkomutan ve padişah damadı Enver Paşa'nın daveti üzerine İstanbul'a gelen Şeyh Sinusi, daha sonra savaş yüzünden ülkesine dönememiş, bir süre Tarsus'ta kalmıştır. Şeyh Sinusi, İstiklal Savaşı'nda Milli Hareket'e gönülden destek veren tek Arap lideri olma özelliği taşımaktadır.

Mustafa Kemal ve beraberindekiler tren istasyonundan şehre bir müddet yaya olarak yürür. Mustafa Kemal Paşa'yı görebilmek için yolları dolduran Tarsuslular büyük bir coşku seliyle dalgalanıp duruyordu. Mustafa Kemal kalabalık arasında, neşe ile selamlar vererek ilerlerken beklenmedik bir olayla karşılaştı. Üzerinde milis kuvvetlerine ait çete kıyafeti olan bir kadın, Mustafa Kemal'in yolunu keser, ve ayaklarına kapanır.

"Bastığın toprağa kurban olayım Paşa'm!" diye haykırır gözleri yaşlı olarak.

 Mustafa Kemal Paşa kendini ayakları üzerine atan kadını yerden kaldırmak için eğilirken, bu kadının Fransızlara karşı çete savaşların katıldığı, Kurtuluş Savaşı'nda çeşitli cephelerde çarpışan ve "Kara Fatma" lakabıyla anılan "Adile Çavuş" olduğunu Paşa'nın kulağına fısıldadılar. Böylesine duygulu bir olay karşısında gözleri yaşaran Paşa, kadının elinden tutarak onu ayağa kaldırdı. Kadının güneşten kararmış yüzüne ve ışıl ışıl yanan kahverengi gözlerinin derinliğine minnet dolu bakışlarını yönlendirirken;

"Kahraman Türk kadını! Sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın" diyerek, Kara Fatma lakabıyla anılan Adile Çavuş ile birlikte yürür. Yollara dökülen Tarsuslular, Ulu Önder için adım başı kurbanlar keser.

İşte Tarsus’lular Mustafa Kemal Paşa’nın bu gelişini her yıl 17 Mart’ta törenle kutlar.

Böyle büyük bir deha, böyle büyük bir komutan,böyle büyük bir lider Tarsus’a gelir de o gün unutulur mu?

 

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI