::
19 Mart 2024 Salı

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Erhan YILDIRIM Erhan YILDIRIM

SAĞLAM BİNA , SAĞLAM ZEMİN HAYAT KURTARIR

19 Ağustos 2020 Çarşamba 09:15

17 Ağustos depreminde  İstanbul, Avcılar’da bir öğrenci evinde kalıyorduk. Tesadüf eseri depremden 1-2 gün önce Tarsus’a gelmiştim. Ama ev arkadaşım evdeydi. Sabah haberi öğrenir öğrenmez aradım kendisine ulaştım. İyi olduğunu öğrendim. Cep telefonu sahibi olduğumuz ilk aylardı. İletişim kurabiliyorduk.

 

Mecburen İstanbul’a döndüğümüzde gördüğüm manzara tüyler ürperticiydi. Ana yol kenarındaki çöken binalar halen enkaz halindeydi. Sahilde çadırda yaşayan aileler vardı.

 

Bir ay sonraki Düzce depreminde evde ders çalışıyordum. Depremin etkisi çok fazlaydı bina ayağımızın altında bir sağa bir sola kayıyordu. Kendimizi sokağa zor atmıştık. Sokakta ağlayan kadınlar ve çocukları gördüğümde bir önceki depremin ne kadar kötü ve yıpratıcı olduğunu anlamıştım.

 

Sonrasındaki artçılar ve diğer sarsıntılar psikolojimizi bozmuştu. Kendi kalp atışlarımı deprem sanıp her gece uykudan sıçrayarak uyanıyordum.

 

Bu duruma fazla dayanamayıp tekrar yurda yerleşmiştim. Ben sadece sarsıntı yaşadım. Ama enkaz altından kurtulanları da tanıdım. Yakınlarını kaybedenleri de.

 

Aradan 21 yıl geçmiş. Fakat acılar ve korkular halen taze. Sektör olarak binalarla iç içeyim. Büyük bir çoğunluğun sağlam zeminlerde, sağlam yapılar olduğuna inanmıyorum. Deprem bilincine sahip miyiz? Kesinlikle hayır.

 

Yine çok kuvvetli bir iki deprem olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Umarım bugüne kadar alınmayan önlemler bir an evvel alınır. Can kaybı inşallah yaşanmaz. Böyle bir durumu Ülkemizin bir daha yaşayacak hali yok. Yıkımı depremden fazla olur.

 

Bu vesileyle 17 Ağustos depremi ve diğer depremlerde hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine sabır diliyorum. Allah tekrarını yaşatmasın.

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI