::
28 Mart 2024 Perşembe

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

ŞEHİTLER ABİDESİNDE DUA

29 Aralık 2017 Cuma 09:58

Önce Cetvel köprü başındayız..

Burada temsili Milis kuvvetleri geliyor şehre.. Kuvayi Milliyecileri, Muharip Gazileri protokol mensupları karşılıyor, çiçeklerle.

Tarsus’a Hoş geldiniz diyerek  Kuvayi Milliyecilerin ve  Muharip Gazilerin boyunlarına çiçekler takılıyor. Bu arada kurbanlar kesiliyor Cetvel köprü başında..

Kurbanın kanından protokol ve eski adıyla Çetelerin alınlarına kan sürülüyor.

Velhasılı bu güzel karşılamanın ardından belediye bandosunun marşlar çalmasıyla protokol mensupları,  Çeteler ve öğrencilerle halk yürüyerek kent merkezine iniyorlar.

Tarsus halkından birçok kişi sabahın bu erken saatinde evlerinin pencerelerine ve balkonlarına çıkmış. Kimisi pencerelerden çiçek atıyor, protokol ve çetelerin üzerine.. Kimisi el sallıyor, kimisi alkışlıyor..Kimisi de ellerinde Türk bayrakları ile geçit yapanları kutluyor.

Cetvel köprü başından itibaren yaklaşık 500 metre yüründükten sonra Toros Tren istasyonu mevkiindeki Şehitliğe geliyoruz.

Burada bizleri diğer okulların öğrencileri karşılıyor. Protokol mensupları ellerinde çiçekler şehitlerimizin kabirlerine çiçek bırakıyorlar. Orada yine şehitlerimizin ailelerinden  bazıları da gelmişler. Çünkü bu şehitlikte yatanlar Kurtuluş savaşında  olmasa da, daha sonra bu vatanın bekası için görev yaparken canlarını feda etmişler. Şehit olmuşlar. Bu  yüzden burasının adı Tarsus Şehitliği diye geçiyor.

Kaymakam Yüksel Ünal, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Tarsus belediye Başkanı Şevket Can, Garnizon komutanı Vedat Topak, Jandarma komutanı Binbaşı Mahmut Erin, milli Eğitim müdürü Mehmet Kalaycı, siyasi partilerin ilçe başkanları, bazı oda ve dernek başkanları, halktan insanlar burada  yönlerini şehitlere dönmüşler. karşılarında Tarsus Müftüsü Hayri Erenay duruyor.

Hocaların Kuran tilavetinden sonra dua sırası Müftü Erenay’a geliyor.

Müftümüz mikrofonu eline alıyor ve  “Bugün burada şehitlerimiz için dua edeceğiz. Ancak bu duayı ben değil, bundan yıllar önce Tarsus’un kurtuluşunda  dua eden o dönemin Müftüsü Hilmi Toros efendinin ağzından nakledilen şekliyle tekrarlayacağım” diyor.

Tarsus Şehitler abidesinde göz yaşartan dua okunmaya başlıyor..

Müftü Hayri Erenay beyefendi ve yanında hocaefendiler önce besmele çekerek şehitlerimizi anıyorlar.

Müftü Erenay ise “bundan 96 yıl önce 27 Aralık 1921 tarihinde TARSUS, Fransızlardan törenle teslim alınırken o dönemin Tarsus  Müftüsü Hilmi (Toros) Efendi bir dua yapmış.

İşte o duayı bugün ben tekrarlamak istiyorum.

 “Görmek için yarattığın şu gözler, Türk ülkesinde daima hilalli bayrağı görsün Ya Rabbi…
İşitmek için yarattığın kulaklarımız, Misak-ı Millî’miz içinde bulunan yerlerinde kurtuluş haberlerini duysun Ya Rabbi…Yürümek için yarattığın ayaklarımız, Türkiye’nin her yerinde rahatça yürüyebilsin Ya Rabbi…Tutmak için lütfettiğin şu eller, bütün şehirlerimizde anavatana kavuşması tebrikine el sıkarak tatsın Ya Rabbi…Bulunduğumuz şu dünyadaki bütün insanlar yaşadığı müddetçe sana ibadet eden biz Müslümanları istiklalimizde ve bütün şehirlerimizde daim eyle Ya Rabbi…Göklerde, ufuklarda ay ile yıldız ışıldadıkça bayrağımıza aldığımız hilali üzerimizde dalgalandır Ya Rabbi…Ahalisi dağılmış, evleri yıkılmış, hayvanları çalınmış, adeta baykuşların yuvası olmuş köylerimizi şenlendir Ya Rabbi…
Cephelerdeki babasını hatırlayarak ağlayan çocukları, eşlerini vatanı için savaşa gönderen gelinlerin, sınırdaki nişanlısının hayaliyle gözyaşı döken kızların, öpmeye bile kıyamadığı oğullarının zaferle dönüşünü gözeten babalarla anaların, yakın zamanda yüzlerini güldür Ya Rabbi…Hâlâ düşman elinde bulunan, Misak-ı Millî’mize dâhil saydığımız ve kurtarmak için silaha sarıldığımız Türk şehirlerinin kurtulmasını ve ahalisinin de bizim gibi sevinip gülmesini nasip eyle Ya Rabbi…
Milletin göğsünde doğup 20 aydır istiklalini ispat için çalışan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni Misak-ı Millî’lerin amacına nail eyle Ya Rabbi…
Varlığını, birliğini tasdik eden şuradaki komutanlar, milletvekilleri, askerler, siviller, ihtiyarlar, gençler ve çocukların dualarını ve dileklerini kabul eyle Ya Rabbi…
Sevgili Başkomutanımız Mareşal Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın ve diğer komutanlarımızın ve büyüklerimizin, subaylarımızın, askerlerimizin sağlıklarını ve milletin selameti uğrundaki çalışmalarında başarılarını hâsıl eyle Ya Rabbi…
Batı Cephesinde düşman karşısında, kar ve yağmurlar altında savanını örtü, tüfeğini yastık yaparak yatan, düşmanları topraklarımızdan kovmak için her zahmete katlanan Türk aslanlarının yüreklerine metanet, kollarına kuvvet ihsan eyle Ya Rabbi…
Peygamber ve evliyanın uğrak yeri ve makamlarını taşıyan şu şehrimizi her türlü felaketlerden, belalardan emin eyle Ya Rabbi… Dua için kaldırılan şu cemaatin dualarını kabul eyle Ya Rabbi…”
Müftü Hilmi Efendi’nin yerine bu kez Hayri Erenay müftümüzün tekrarladığı duaya bu kez bizler “ÂMİN”.. “ÂMİN” diyoruz.

İki gün önce bu duayı  Halil İbrahim  Yıldırım Hocamızın önerisi ile köşemde yazmış ve Şehitler için okunmasını önermiştim. Önerimize ilgi gösteren Tarsus kaymakamı Yüksel Ürnal’a, Belediye Başkanımız Şevket Can’a ve bu duayı  okuyanarak günümüz şehitlerinide unutmayan Tarsus Müftüsü Hayri Erenay’a, ayrıca Halil İbrahim Yıldırım Hocamıza teşekkür ediyorum.

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI