::
29 Mart 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

SİGARAYA ZAM YAPILINCA

12 Nisan 2019 Cuma 09:32

Birkaç gündür sigara tiryakileri hayli sinirli.

Bunun nedeni yabancı menşeli sigaraların satış fiyatına zam yapılması..

Yerel seçimlerin tamamlanmasının ardından zaten birçok kesim bazı ürünlerde fiyat arışı olacağı beklentisi içine girmişti.  Bu kapsamda zamdan en çok nasibini alanlar ise sigara tiryakileri oldu. 6 Nisan 2019 tarihi itibariyle bir paket yabancı menşeli sigaraya 2 TL zam yapıldı.

Daha birkaç yıl önce bir paket sigarayı 2 TL’ye alırken bugünlerde  yabancı sigaraya yapılan zam oranı sadece 2 TL. İşte bu zam ister istemez ülke genelinde olduğu gibi kentimizde de yankı buldu.

Hele bir sigara var ki.. Düne kadar fiyatı 13.5 TL idi. Bu sigaraya 2 TL zam gelince fiyatı oldu 15.5 TL. Yani 15 lira 50 kuruş. Bizim Türk insanının bir huyu vardır. Bir mala fiyatı koyarken ya düz yapacaksın, yada aşağı.. Yani 13.5 TL’lik sigaraya zam yapıyorsunuz, bari fiyatı düz olsun diyorlar.

“Nasıl yani?” diye sorunca, cevabı da arkasından geliyor.

“Yani 15 TL düz olsaydı olmaz mıydı?” Bu durumda insanlar Tekel satışı yapan bayiye 20 TL verse, üstüne 4-5 tane  madeni bozukluk para alacak. Cepte şişkinlik yapacak. Ama fiyat 15 TL olsaydı, 20 TL veren üzerine bir kağıt 5 TL alacak ve madeni para şıkırtısı olmayacaktı. Birde 15 TL parayı verirken insanın zoruna gitmiyor da, 50 kuruş için zorlanıyor insan. Yada sigara alacağı zaman çevresindekilere rica ediyor:

“50 kuruş bozukluğun var mı?”

“Var ne olacak?”

“Sigara alacağımda 50 kuruşum eksik”

Adeta sigaraya 50 kuruş bulacağım diye dilenci durumuna düşenler var. İşte sigaranın bir marifeti daha!.

Son sigara zammına  insanlar değişik tepki verdiler:

Öyle ki yerli sigarada 1.5 TL, yabancı menşeli olanlarda paket başına 2 TL olarak ceplere fark  yansıdı.

Bir başkası ise kendi kendini teselli ediyor.

“ Dün sigarayı  bırakmış olmam büyük tesadüfi durum”

Yada “Bugünden itibaren sigarayı bıraktım. Bundan sonra kesinlikle sigara içmeyeceğim” (Bu tür karar alanların kızgınlığı bir iki günde geçiyor, sonra sigaraya devam edenler çoğunlukta)

Bir başkası.. “Bundan sonra kimse benden sigara istemesin arkadaş. Sigarayı içen paketini alsın cebine koysun, kimseyle de paylaşmasın”

“Öyle kardeş, otlakçılık bitti!”

Birde zammı hiç umursamayanlar var..

“Kaç lira olursa olsun, ben içerim arkadaş. Atın ölümü arpadan olsun misali, bizimde ölümümüz sigaradan olsun, nasıl olsa ölmeyecek miyiz? Bakın sigara içen ed ölüyor, içmeyen de!”

Hele bir bayan, sosyal medyada zamma çare bulmuş gibi seviniyor.

Diyor ki:

“ Yuhh be, bu ne böyle? Ne oldu böyle be!. Allah’tan ben kaçak içiyorum. Zam beni etkilemiyor. 15 TL yerine üçte bir fiyata kaçak içiyorum”

Sigara tiryakileri ne kadar kızarsa kızsın. “Kesin sigarayı bıraktım” dese de.. Zamlara tepki verse de, kimseye sigara vermeyeceğim diye bağırıp çağırsa da, etkisi 2 gün sürüyor. Sonra insanlar zamma alışıyor, hatta bazıları içtiği sigara adedini daha da artırıyor.

Sigara neyse de birde içti ve alkol fiyatlarının artması insanların cebini daha çok yakıyor. Bu hususta İçki ve Sigara içmeyenlerden bir büyüğümüz diyor ki:

“Benim  önerim küçük Rakı Bin TL,  büyük rakı Binbeşyüz TL olmalı.  En Ucuz Sigara 100 TL, en lüksü 200 TL. olmalı.. Bakın bakalım o zaman kimse sigara içiyor mu?

Ve dün aldığım bir haber..

“Son sigara zammının pakette 2 TL olması kamuoyundan o kadar çok tepki almış ki.. Hükümet bu zammın geri alınması için çalışıyormuş!

Yani ne olacak?

“ 2 TL’lik  zam 1 TL’ye indirilecekmiş!

Duyun da inanmayın.

 

 

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI