::
19 Nisan 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

SİNAN ABİ ÖLMÜŞ DİYELER

24 Mayıs 2018 Perşembe 08:36

Çukurova bölgesinin tanınmış gazeteci yazarlarından biri olan Hürriyet Gazetesi Adana Bölge Temsilcisi Yusuf Sinan Tanyıldız ile son 5 yıldır tanışıklığımız vardı.

Kendisi aslen Karadenizlidir. Ama 66  yıl süren yaşamının büyük bölümü Adana’da geçmiştir.

66 yılın 46 yılını basın sektöründe geçirmiştir. Üstelikte bu sürenin tamamı Hürriyet gazetesinde  yaşanmıştır.  Sinan abinin bilgili ve kültürlü oluşu, mesleğinin duayenlerinden olması nedeniyle uzun yıllardır Hürriyet Gazetesi Adana Bölge Temsilciliğini yapmıştır. Hürriyet Çukurova gazetesinin bölge sorumlusu olarak kendi köşesini halkına açmış, herkesin gözü, kulağı, dili olmuştur.

Yerel gazetecilikte  bizlerde  Çukurovanın fahri hemşehrisi  Y. Sinan Tanyıldız abimizi örnek almışızdır.

Onun DOSTÇA adını verdiği köşesi Hürriyet Çukurova bölge gazetesinin en ilgi çeken ve en çok okunan köşesi olmuştur. Öyle ki bizlerin Tarsus’tan dünyaya sesimizi duyurmamızda da  köprü görevi görmüştür.

Gazetemiz kurucusu Mustafa Erdoğan olsun,  yazarımız Mehmet  Yaşot olsun, bendeniz Yakup Boncuk olsun, Mersin’den, Adana’dan , Hatay’dan birçok gazetecinin memleketleri ile ilgili önemli ve  eski anılarını, eski hikayelerini konu alan birçok yazısını köşesine taşımıştır. Yani bizler halkın sesi gözü , kulağı, dili olurken Sinan abi de biz gazetecilerin bölgede gözü, kulağı, dili olmuştur.

Meslektaş olarak tanışıklığımızın yanında  kentimizin, bazı  yazılarımızın Çukurova’ya, hatta tüm bölgeye yayılması için yanına birkaç kez gidip gelmişliğimiz vardır.

Ceyhan yolundaki Hürriyet tesislerinde ikinci kattaki makam odasının kapısı her gittiğimizde ardına kadar açık olurdu.

Yazılarımızla, ülkemiz, mesleğimiz adına yaptığımız söyleşilerde gazeteciliğin damarlarına kadar işlediğine tanık olduk. Bizlere mesleki bilgilerini aktarırken “Tarsus’ta Ekspres olarak çok güzel bir gazete hazırladığınızı görüyorum. Anadolu basınının ne kadar zor şartlar altında görev yaptığını biliyorum. Sizlerin çıkardığı gazeteniz gerçekten Ulusal basını aratmayacak kalitede ve güzellikte. Teknolojinin her türlü imkanını maddi imkanlarınızı zorlayarak kullanmaya, mesleğinizi yayın alanınızı genişletmeye çalışın” diyerek bizleri sürekli teşvik etmiştir.

Bugün 70 yaşında olan gazetemiz kurucusu Mustafa Erdoğan’ın Ekspres gazetesini yaşatmak için harcadığı çabayı takdir ettiğini söylerken yine beyefendi kişiliği ile bizlere de mizanpaja ve görselliğe daha çok önem vermemizi her gidişimizde tembihlemiştir.

Gazetemiz yazı işleri müdürü Ahmet Can Erdoğan’ı hiç görmemiş olsa da telefonla sohbet ederek genç meslektaşımıza da öğütlerde bulunmuştur.

Bu ziyaretler, mesleki dayanışma ve sohbetlerle gelişen dostluğumuz, O’nun Dostça köşesi ile  bütünleşti. Bizim Tarsus’tan gönderdiğimiz yazılar O’nun Dostça köşesinde vücut buldu, bizde o kupürleri keserek gazetemizin girişinde sergilerken adeta bir Küçük Hürriyet gazetesi bürosu gibi oldu Tarsus Ekspres..

Bizimde basının bu amiral gemisini her gün takip etmemiz ve örnek aldığımız yönlerini uygulamamızla Tarsus Ekspres bugünlere geldi.

Ama en az 4-5 kez Tarsus’a davet etmiş olmamıza rağmen kısmette yokmuş ki, Sinan  abimiz bir gün olsun Tarsus’a  ziyaretimize gelemedi.

Çünkü O’nun bazı  rahatsızlıkları vardı. O’nun görevinin başına gelebilmesi, masasında oturup nefes alması, telefonla yayın gurubunu yönlendirip direktif vermesi bile yeterdi.

Bu şekilde sanırım 2 aya kadar yakın daha idare etti mesleğini.

Sonra köşesinden okuyucularına bir süreliğine ayrı kalacağını belirterek izin istedi. Bu izin aslında onun  Adana'da, tedavi görmesi için aldığı izindi.

Aslında çoktan emekli olan bir gazeteci yazar olmasına rağmen mesleğini bir türlü bırakamadı. O gazetecilik sevdasından kopamadı.

İki aylık bir ayrılık sonrası  20 Mayıs 2018  günü aldık acı haberi..

Sinan abi,  Adana’da tedavi  gördüğü  hastanede hayatını kaybetmişti.

Yıllarca  Hürriyet Gazetesi Adana Bölge Temsilciliğini başarıyla yerine getiren Yusuf Sinan Tanyıldız için Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde dün bir  tören düzenlendi.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir abimiz konuşmasında “Hürriyet Gazetesi Adana  bölge temsilciliği yapan Sinan Tanyıldız kardeşimizi kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kendisi  bir süredir tedavi gördüğü hastanede Pazar günü hayatını kaybetti. Tanyıldız için bugün 46 yıldır görev yaptığı Hürriyet gazetesi önünde ardından üyesi olduğu ÇGC önünde tören yapıyoruz.. Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun. Kendisi unutulmayacak bir meslektaşımız ve gerçek bir dosttu” derken bazı gazetecilerin ise gözleri yaşarıyordu.

Düzenlenen törenin ardından Sinan Tanyıldız’ın cenazesi  Kabasakal Mezarlığı’nda toprağa verilirken biz ise gerçek bir dostu kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyorduk.

Allah rahmet eylesin  Sinan abi. Güle güle git.

Gazetecilik sevdanı ve öğütlerini hiçbir zaman unutmayacağız.

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI