::
28 Mart 2024 Perşembe

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Erhan YILDIRIM Erhan YILDIRIM

TAPU HARÇLARINDA İNDİRİM

22 Mart 2017 Çarşamba 08:57

Ülkemiz ekonomisinin lokomotifi olan sektör gayrimenkul ve inşaat sektörü. İnşaat sektörünün etkilediği yaklaşık 250 iş kolu var. İnşaat sektöründe hareketlenme olsun, beraberindeki diğer sektörler de canlanıyor. İnşaat sektörünün son dönemlerde çok büyük beklentileri vardı. Bunlardan birinin de tapu harçlarının düşürülmesiydi.

Yapılan açıklamayla birlikte konut satışlarında tapu harçları 30 Eylül 2017 tarihine kadar binde 20’den binde 15’e düşürüldü.

2016 yılının son çeyreğinden itibaren alınan tedbirler gayrimenkul sektörünün hareketlenmesini sağladı. Daha önce yabancılara ve gurbetçi vatandaşlarımızın KDV indirimine şimdi de tapu harçlarındaki indirim eklendi.

Bu hesaplamanın şu şekilde yapılması gerekiyor. Alıcı ve satıcı  önceden tapuda rayiç değeri 100.000 TL olan konutun satışında Binde 20 + Binde 20 olmak üzere toplamda 4.000 TL olarak tapu harcı ödüyordu. Yeni uygulamayla birlikte bu rakam 3.000 TL olarak ödenecek.

Tapu harçlarındaki indirimin doğrudan konut alıcısına yansıyor. Ev hayali kuran vatandaşlarımız daha uygun koşullarda daha az masraflı olarak hayal ettikleri eve ulaşabilecekler. Bu ve benzer teşviklerle birlikte alıcılar daha uygun şartlarda ev sahibi olurken, gayrimenkul stoğunun eritilmesi yolunda da önemli bir adım atılmış olacak. Bu ve benzer uygulamalarla ülkemiz ekonomisi kazanacak.

Aslında beklentiler bu indirimin tamamen kaldırılması yönündeydi. Fakat 30 Eylül’e kadar olması da nispeten piyasaya canlılık kazandıracaktır.

Zaten her yıl bahar aylarında piyasada yaşanan hareketliliğe tapu harcı indirimi de eklendiğinde hem alıcıların,  hem müteahhitlerin, hem de emlak müşavirlerinin piyasada memnun kalacağı günler yaşanacaktır.

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI