::
18 Nisan 2024 Perşembe

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mehmet YAŞOT Mehmet YAŞOT

TARİHİN YAPRAKLARI ARASINDA SAİT POLAT

25 Eylül 2019 Çarşamba 10:48

Tarsus eski belediye başkanlarından Sait Polat , Demokrat partiliydi.

Bir seçim olur ve Sait Polat Belediye başkanı olur.

O yıllar Demokrat Parti ile CHP arasında sivri bir mücadele vardır.

Sait Polat çok çalışkan bir belediye başkanıdır. Hizmeti tarafsız ve hakkaniyetle yapar. O yıllar Tarsus’un yolları eski evlerin olduğu Kızılmurat mahallesi hariç yazın toz kışın çamur deryasıdır.

Paytonların ve atlı araların çıkardığı tozlar Trahom göz hastalığını beraber getirir. Çocukların çoğu Trahomludur.

Devlet okulları göz denetimiyle Trahom’lu öğrencileri tesbit eder ve şimdiki Sakarya ilkokuluna bunları gönderir. Yani Sakarla ilkokulunu Trahomlular okulu yapar.

O yıllarıngenç belediye başkanının inandığı Tarsus’un bütün yollarını betonlu yaparsam Tarsus’ta Trahom biter diye düşünür. Böylece Tarsus7un tüm yollarını beton kaplatır.

Bundan sonra toz olmaz ve Trahom hastalığı ortadan kalkar.

Ama paytoncuların tekerleklerindeki plastik sarması sık sık tekerleklerden kopunca şikayetler başlar. Böylece şikayetçi olanlar ilk yerel seçimlerde Belediye başkan adayı olan CHP li Ali Haydar Eyüboğlu’nu desteklerler ve seçimi Eyüboğlu’na kazandırırlar.

Ali Haydar Eyüboğlu paytonculara  verdiği sözü tutar ve Tarsus’un yolları bu kez asfaltlanır. Halk, yolları  betonlayan önceki başkan Sait Polat’a Beton Sait, Ali Haydar Eyüboğlu’na ise Asfalt Ali lakabını takar.

Şimdi her iki  eski başkanda rahmetli oldu. Ama ikisinin de unutulmaz hizmetleri oldu.

xx

Ali Haydar Eyüboğlu’nun sağlığında İstanbul’daki evine konuk olmuştum. O zaman ben Ali Haydar Eyüboğlu’na Sait Polat’ın nasıl bir belediye başkanı olduğunu sormuştum.

O da bana “Sait Polat dürüst ve çalışkan bir belediye başkanıdır. Beledinin tek kuruşunu çalmamış çaldırmamıştır. yani namuslu bir belediye başkanı olmuştur” demişti.

Ali Haydar Eyüboğlu’nu teyit eden bir Gür ailesinin bir anlatımı var ki..

Lütfen okuyun.

Nihat Gür anlatıyor:

“ Kozacı işhanının karşısındaki şimdiki Amerikan Kolejinin karşısında bulunan Gür Hızarı bizimdi. Rahmetli babam Kemal Gür, burayı çalıştırıyor. Belediye seçimleri olmuş, Sait Polat seçimleri CHP adayı Ali Haydar Eyüpoğlu’na kaptırmıştı. Ve seçimlerden bir ay geçtikten sonra Sait Polat, babamın yanına geldi.

Babama “Kemal bey seçim sonrası daraldım. Bana bir senet kır” dedi.

Babamda bugünkü parayla 200 bin lira parayı senet kırıp verdi.

Bende babama ”Baba sen CHP ‘lisin, Sait amca Adalet Partili ona neden para verdin”

Babam da “Oğlum, Sait efendi, dürüst bir siyasetçidir. O dürüst bir siyasetçi olmasaydı çalsaydı, bugün gelip benden borç istermiydi” dedi.Sonraki aylarda sordum, Sait amca, borcunu babama ödemiş. Babam Amerikan koleji mezunudur. Dedem varını yoğunu satıp babamı okutmuştu. “ dedi.

Bana gelince.. Bugünkü Sait Polat öyküsü beni çok duygulandırdı. paylaşmak istedim.

Tarsus’un değerlerini unutmayalım.

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI