::
28 Mart 2024 Perşembe

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mehmet YAŞOT Mehmet YAŞOT

TARSUS EKSPRESİN 35 YILI

22 Eylül 2014 Pazartesi 09:51

12 Eylül 2014

Tarsus Ekspres’”in kurucusu Mustafa Erdoğan “Tampon” köşesinde  bir yazı yazdı ki..

Tarsus Ekspres’in yayına başladığı yıllardaki o sıkıntılı günlerinden  ülkenin çok sıkıntılı günlerine götürdü bizi.

Belki ülkemizde hiç bir gazetenin doğuşu  böylesine sıkıntılı olmamıştır.

O günleri hatırlarken “Kötü komşu sizi hacet sahibi yapar” atasözü aklıma geldi nedense?

Bu gazetenin kuruluşuna şahit olmuş. O günlerin ulusal basın muhabiri Gazeteci Merih Özyaşaroğlu anlatıyor:

“O yıllarda Mustafa Erdoğan Tarsus Bakkallar ve Bayiler Derneği başkanıdır ve şimdiki Aksun ticaretin yeri Homurlu işhanıydı. Orada hem Mustafa Erdoğan’ın da Bakkallar Derneği ofisi  hem de bakkaliyesi vardı.

Terör kadar ülkede bir sıkıntı daha vardı.

Tüp yok..

Çay yok..

Şeker yok.

Yağ yok..

Ama Devlet halka Bakkallar ve Bayiler Derneği kanalıyla dağıtıyordu bunları..

Bazı gazeteciler kendisine tanınan kontenjandan fazlasını istemeye başladılar. Dolaylı şekilde “Sen devlet stokunu iyi kullanmıyorsun. Bize daha fazla vermezsen yazarız ha..” oldu.

Ama biz onu tanıyorduk. Devlet Memuru nezaretinde bulunmayanlar halka dağıtılıyordu. Merih şöyle devam etti:

-Sende , bende Mustafa beyi zaten önceden tanıyorduk. Halkını seven dürüst bir köylü çocuğuydu. Hala tanıdığımız Mustafa Erdoğan değişmedi. Burada Merih kardeşime şöyle dedim.. “Dur. Dur hele Merih.. Birazda Mustafa Erdoğan’ı ben anlatayım..

-Sana bir soru soracağım.

-Mustafa bey, mücadeyeci, pes etmeyen biridir. 50 yıldır arkadaşlığımız var. doğruları yaşamak ister. Şimdi soruyu soruyorum. Bu tehdit ve yazılanlar çizilenlerden sonra bir gazete çıkarmak isteyince sana geldi değil mi?

-Evet evet..

-Sonra?

-Sonra bana dedi ki.. Teyzeoğlu herşey ihtiyaçtan doğar. Kötü komşu seni hacet sahibi yapar. Tarsus’ta bir boşluk vardı. Demokrat Partinin gazetesi var. Demokrat parti kapanınca yerine açılan Adalet Partisinin de gazetesi var. AP gençlik kolu başkanı olan Gündoğdu Homurlu’ya bir gazete çıkarttırdılar. Adını Yenises koydu. Ama Sosyal Demokratların Tarsus’ta bir gazetesi yoktu.

“Evet, bana demişti” diyor Merih ve anlatıyor.

-Ona hak verdim. Beraber bir makina bulduk. Herşeyi organize ettik. Gazetesinin  açılışının yapılacağı gün 12 Eylül ihtilali oldu. Belki de ülkemizde hiçbir gazetenin geçmişi böyle değil. O zamanı Merih Özyaşaroğlu anlatırken ben çocuklarımı alıp İstanbul’a götürmüştüm. Genç, çocuklarıma bir baba olarak endişelenmiş korkmuştum. Tekrar o günlerden bu günlere dönelim mi?

-Evet dönelim.

-Seni, beni ziyaret eden Çukurova Gazeteciler Cemiyeti eski başkanı Kurtar Çakın, Tarsus Ekspres gazetemizi de ziyaret etmişti. Hani, hatırla Merih, gazeteyi incelediğimde ne demişti?

-Evet hatırlıyorum. Kurtar Çakın, Çukurova bölgemizin en güzel gazetesinden birini (Ekspres’i) incelerken. “Mizanpajıyla” Resimli haberleriyle objektif köşe yazılarıyla takdire şayandır demişti.

Gazeteyi anlatırken bende vardım. Bu gazeteye ve gazeteciliğe inanmış bir kadro var şimdi değil mi?

Başta Mustafa Erdoğan, bu işi çok sevmiş. Gazeteciliğe kendini adamış biri. Burada rahmetli gazeteci Celal Kargılı’nın bir iş tarifi geldi aklıma.

“Şuradan hiç sevmediğin biri geçse senden birşeyler istese verirmisin?” Cevap “Hayır değil mi?” İşte işini sevmesen, işe kendini vermezsen başarılı olamazsın. Ama işini seversen kendini ona verirsen hep başarılı olunsun”

İşte  Mustafa Erdoğan ve Tarsus Ekspres kadrosunu tarif eden bir tarif bu.

Gazeteyi çok sevdiler. Kendilerini bu işe verdiler. Bölgenin en güzel gazetesini çıkarıyorlar.

Bir aile havası var gazetede.

Yazımı noktalarken..

35 yılınız hayırlı olsun Mustafa Erdoğan kardeşim diyorum. Aynı zamanda Teyzeoğlu diye hitabettiğim Mustafa bey’in yanısıra oğlu yazı işleri müdürü Ahmet Can Erdoğan’a, editörlerimiz Yakup Boncuk ve Fırat Maktay’a sevgili Önder Erdoğan’a (Bu arada Önder kardeşime geçmiş olsun diyorum),  Gül demeti, Demet Kızak’a ve sihirli elleriyle gazetemizin basımını yapan Hazım Işın’a hayırlı olsun diyorum.

Aynı zamanda Ekspres’in 35. Yılı Ekspres gazetesi yazı ailesine olduğu gibi Tarsus’lulara da hayırlı olsun. Hepimize hayırlı olsun.

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI