::
28 Mart 2024 Perşembe

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

TARSUS'A YAKIŞAN ÇARŞI

05 Mart 2019 Salı 09:08

Tarsus, 10 bin yıllık geçmişi olan bir kent ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir.

Kent merkezinde eski ve dökülmekte olan bazı bölgeler var. Burada özellikle

Tarihi Ticaret Merkezinin ayakta kalması için elden geçirilmesi gerekiyordu. Burası için bir proje hazırlayan Tarsus Belediyesi, Mersin Valiliğinin desteği ile yerinde  yararlı bir işe el atmış oldu.

Bu güzel Çarşı yenilenip ayağa kalkarken, elbette esnaflarımız bir süre sıkıntı çektiler.  Ancak hiçbir esnaftan tek kuruş para talep edilmedi. Bugünlerde tüm esnaf kardeşlerimiz yenilenen ve tarihi özelliği korunarak elden geçirilen  işyerlerine yeniden taşınmanın sevincini ve mutluluğunu yaşıyorlar.

Tarihi Ticaret Merkezi’nin 1. Etabı çalışmaları tamamlanırken, hemen hemen tüm dükkanlar tek katlı hale getirildi. Üst bölümlerdeki çıkıntılar, eklemeler tıraşlanarak tek model haline getirilen işyerlerine Kaymakamlık binası bölgesinden bakıldığında arka cephede görülür hale geldi.

Arka Cephede Kırkkaşık, Ulu Cami, Bilal-i Habeş  Cami ve Makamı görülüyor. Ayrıca bütün ihtişamı ile saat kulesi, tarihi hamam da bu bölgede tarihimize ışık tutuyor.

Yani bu bölgeye harcanan 10 Milyon TL cıvarındaki paraya bu yapılan hizmetler değmiş. Bunun bilincinde  olan Belediye Başkanı Şevket Can, törende yaptığı konuşmada  Mersin Valisi Ali İhsan Su’ya şahsı ve kurumu adına şükranlarını sundu. Rakamsal bilgi de veren Başkan Can “ Tarihi  Ticaret Merkezimizin birinci etabındaki bu projemize harcanan 3 milyon TL’si Mersin Valiliğince, 5 milyon TL ise Tarsus belediyesi olarak kaynak aktardık. Tarihi Ticaret Merkezi’nin 1. Etap Restorasyon çalışmasını bitirdik. 1,5 milyon TL’de  kamulaştırmaya aktarıldı. Tarihi Ticaret Merkezi 1.etap için  9,5 milyon TL harcandı. Ortaya bu güzellik çıktı” dedi.

Başkan Can,  yine adı Tarsus Tarihi Ticaret Merkezi olarak  bilinen  bölgede ikinci etap İhalenin yapıldığını anlattı.

“İkinci etap  içinde  2 milyon 750 bin  TL’ye ihalemizi gerçekleştirdik. 2. Etap çalışmalarımıza Tarihi  Ulucami’den başlayıp, Şekerbank’ın karşısına kadar etap etap restorasyon çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Esnaflarımıza bu restorasyon çalışmaları  sırasında rahatsızlık verdik, anlayışlarından dolayı teşekkür ediyorum. Hem esnaflarımızın dükkanı, hem de  Tarsus’umuz değer kazandı. Tarihi Ticaret Merkezi Tarsus’umuza, esnaflarımıza hayırlı ve  uğurlu olsun.” Diyerek bu konunun önemine bir kez de  yeni meydana toplanan halka anlattı.

Mersin Valisi Ali İhsan Su da törende aramızdaydı.  Vali Ali İhsan Su’da  konuşmasında  Tarihi  Ticaret Merkezimizin birinci etabındaki  çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı  ve Mersin Milletvekili  Lütfi Elvan Tarsus’ta Tarihi Ticaret Merkezinin birinci etap açılış törenine katılanlar arasındaydı.

Aynı zamanda Mersin milletvekili olan ve Tarsus’u çok iyi bilen, tanıyan ve bu bölgeye hizmet gelmesi için çaba harcayan Elvan, seçim öncesi hem bizlere güzel bilgiler verdi, hem de müjdeli haberleri iletti.

Elvan “Biz Tarihimize de büyük önem veriyoruz. Tarihi mekanları restore ettirerek sahip çıkıyoruz” derken sözlerinin devamında  “ Tarsus Medeniyetlere beşiklik etmiş onlarca medeniyeti bağrında barındırmış önemli bir kent. Tarsus’ta çok tarihi eserler ve tarihi değerler var. Biz bunları yeniden elden geçirip restore ettiriyoruz. Böyle tarihi bir kentte daha yapılacak çok iş var.” dedi.

Elbette Tarsus’taki Tarihi eserler ve değerler, tarihi mekanların sağlıklaştırılması gibi projeler öyle 3-5 yılda tamamlanacak, bitirilecek gibi değil.

Tarihi  Ticaret Merkezimizin birinci etabının açılışından sonra mekanları, işyerlerini gezerken  bölgenin giriş güzergahındaki Bakırcılardan  Arşak Göçeroğlu’na ait işyeri ile önündeki eski ancak tarihi özelliği olmayan mekanın yakılması iyi olmuş. Buradan çıkan insaflarımıza da Tarihi Çarşıda talep etmeleri halinde yeni işyerleri tahsis edilirse iyi olur.

Ben şimdiden ikinci etabında en kısa zamanda başlayıp elden geçirilmesini ve açılışını görmeyi sabırsızlıkla bekleyenlerdenim.

Bu güzel kentin dokusuna uygun çalışmalara emek ve destek veren herkese, her kuruma teşekkürler..

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI