::
29 Mart 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

TARSUS'LU ŞAİR M. SAMİ AŞAR

29 Kasım 2018 Perşembe 09:02

Tarsus’tan kimler geldi kimler geçti?

İnanın çoğunu unutuyoruz, hatırlamıyoruz bile.

Sağolsun bazı büyüklerimiz bizlere hatırlatmada bulunuyor.

Mesela Ali Pamuksüzer Tarsus’un Değerleri adlı bir eser çıkarıp   aramızdan ayrılan önemli  kişyileri değerlerimizi kitaplaştırdı.

Yine TAŞYAD- Tarsus Şariler ve yazarlar Derneği kurucu başkanlarından ve geçen dönem başkanı olan şair, emekli öğretmen, edebiyatçı abimiz hocamız  Halil Aksoy da elinden geldiğnide Tarsus’tan sanat edebiyat ve şiir dünyasına katkıda bulunan kişilerin kitaplarını yayınlıyor.

Dün Halil Aksoy hocam telefon açtı. Merhum Tarsus’lu merhum Şairlerimizden : Sami Aşar’ın ölüm yıldönümü olduğunu söyledi.

Kendisi bize bazı bilgiler verdi. Bunları paylaşabileceğimizi söyledi. Halil Aksoy hocamızın  hatırlatması ile bugün ölüm yıldönümü olan M. Sami Aşar’ı anıyoruz.

KİMDİR  M. SAMİ AŞAR?

M. Sami Aşar,  Tarsus’ta  2 Mayıs 1932 tarihinde,  Şehitmustafa Mahallesi’nde Mehmet Bey ve İsmet Hanım’ın oğlu olarak dünyaya gelmiştir..

İlköğrenimini, Türkocağı İlkokulunda; ortaöğrenimini Tarsus Lisesinde tamamladı.

30 Kasım1959 tarihinde, Gülay Hanım ile olan evliliklerinden 2 erkek, 2 kız çocukları dünyaya gelmiştir. Çukurova İplik ve Dokuma Fabrikasında personel memuru olarak çalıştığı yıllarda, mesleğinin yanı sıra şiir yazmaya olan tutkusu, onun duygusal bir insan oluşunun göstergesiydi.

Ünlü sanat dergilerinde ve yerel gazetelerde yazdı.1954 yılında, “Ahmet Remzi Yüreğir Şiir Yarışması” ödülüne lâyık görüldü.

1955 yılında, “VARLIK” dergisinin düzenlediği şiir yarışmasında 2 kez birincilik ödülünü kazandı. M. Sami AŞAR, şiirlerinde politikaya yer vermedi. Kendine özgü şiir anlayışı ve üslûbu vardı.

Şiirlerinden 20 kadarı bestelenmiştir. Türk Sanat Müziği Sanatçısı Mediha Şen Sancakoğlu’nun okuduğu “Sevgin Yaşatır Beni” adlı şarkının sözleri merhum M. Sami AŞAR’a aittir.

Şiirlerini, gecenin sessizliğinde yalnız iken yazmayı tercih ederdi.

Parkta, sokakta dolaşırken aklına gelen mısraları, sigara kutusu veya kibrit kutusu üzerine not ederdi.

“Vatanım”, “Kırık Uyku”, “Ağzına Kuşlar Konmuş”, “Birazcık”, “Kim Daha Sen”, “Yalnızlık Sözcüsü” isimli şiir kitapları yayımlanan eserleridir.

M. Sami AŞAR, 29 Kasım 1998 tarihinde vefat etmiş olup Tarsus Şehir Mezarlığı’na defnedilmiştir.

“Allah rahmet eylesin” diyerek  Aşar’ı anarken, bu Şairimizi bize hatırlatan Ali Pamuksüzer ve Halil Aksoy hocalarımıza teşekkür ediyorum.

Bizde elimizden geldiğince gazete olarak  aramızdan ayrılan değerlerimizi anıyor,onları ölüm yıldönümlerinde anmaya, sizlere hatırlatmaya çalışıyoruz.

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI