::
29 Mart 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

TARSUS'TA ÜZÜMÜN TADI YOK

09 Temmuz 2018 Pazartesi 10:23

Türkiye’de üzüm üretiminin önemli pay sahiplerinden olan Tarsus’ta bugünlerde üzüm hasadı ve satışı devam ediyor.

Şöyle bir genelleme yapıldığında geçen yıla kadar yılda 250 bin ton cıvarında üzüm üretimi yapılan Mersin’de en çok üzümü Tarsus üretmektedir.

Tarsus ve kırsalında yaklaşık 120 bin dönümlük alanda bağ olduğunu biliyorum. Bu rakam ilimiz genelinde bakıldığında Tarsus’un üzüm üreticiliğinde ilk sırada yer aldığını göstermektedir.

Bu nedenledir ki, Akdeniz  bölgesinde Tarsus’un logosu üzümden oluşmaktadır. Tarsus belediyesi de simge olarak Üzüm anıtları yaptırarak bu kentin önemli bir meydanına diktirmiştir.

Üzüm bu kentin önemli bir gelir kaynağıdır. Markasıdır.

Birde be kinten kendi tadını taşıyan üzümü vardır.

Adına “TARSUS BEYAZI” denilmektedir. Ancak bu ürün ne kadar çok güzel ve lezzetli olsa da dalından koparıldıktan sonra çabuk danelenmesi ve nakliyeye dayanıksız olması yüzünden eski değeri gösterilmiyor.

Geçtiğimiz yıllarda  Tarsus beyazı üzümünün danelenmesinin önüne geçilmesi için Alata’da bir çalışma başlaldığını biliyorum. Bu gerçekleştiğinde, nakliyede yola dayanıklılığının artırılması ile daha kolay Pazar bulacaktır.

Bu konuda çalışma yapan tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür ediyorum.

Xx

ÜZÜM’DEKİ SORUN!

Geçen hafta ziyaretimize gelen Tarsus Ziraat Odası başkanı Ali Ergezer, üzümde bazı sorunlar yaşandığını anlattı. Ergezer “ Tarsus yöresinde yetişen üzümde Sirke türü sinekler zarar veriyor. Akdeniz sineğinin meyvelere verdiği zarar biliniyor. Bunun  üzüme zararı az  değil. Şu an 25-30 ton üzüm ihracatı yapılıyor. Üzümler Rusya’ya gönderildi. Ama bu sinek hastalığı yüzünden Rusya sınırında bekletiliyor. O nedenle üzümün tadı yok.” dedi.

İnanın bir hafta kadar önceki sohbetimizde dile getirilen bu duyumlarımıza üzüldüm. İnşallah bugünlerde sorun çözülmüştür.

xx

ŞİMŞEK’DEN,  “ÜZÜM ÜRETİCİSİ”NE

Konu üzümden açılmışken, Tarsus’lu olan, bu yörenin  köylüsü olan, bu yöredeki çiftçilerin, dolayısıyla üzüm üreticilerinin de sorununu bilen MHP Mersin milletvekili Baki Şimşek  de geçen gün  üzüm üreticisinin sorununa çare bulunmasını isteyen açıklamalar yapmıştı.

Şimşek, son zamanlarda gerek hava koşullarından gerekse dış etkenlerden dolayı üzümün etkilendiğini belirtmiş ve “Devletin üzüm üreticilerinin sorunlarına el atması lazım. Bugünlerde üzümcüler büyük sıkıntı yaşıyorlar. Gerek geçtiğimiz günlerde yaşanan dolu  afeti, gerekse Rusya’daki  Dünya şampiyonasından dolayı üreticinin yaşadığı sıkıntılar var.  Rusya sınırında tonlarca üzüm bekletiliyor. Bu da sıkıntı yaratıyor. Bunlar göz önüne alınarak bölgemiz ve ülkemiz üzüm üreticilerine devletin sahip çıkması gerekiyor. “ diyerek sorunu gün yüzüne çıkarmıştı.

Vekilimize çiftçilerin ve üzüm üreticilerinin sorununu dile getirip gündeme getirdiği için teşekkür ediyoruz. İnşallah bu konudaki çabaları devam eder ve üzümcülerin sorunu çözülür.

xx

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI