::
28 Mart 2024 Perşembe

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

TARSUS'TA ZEYTİNCİLİK

27 Ekim 2018 Cumartesi 09:23

Tarsus Şehir mezarlığında Giritli kardeşlerimizden Sadık Güngör’ü gördüm. Muhittin Özfidan abimizi toprağa verdikten sonra “Muhittin abimiz Giritlimiydi” diye sordum. Sadık abi de “Eşi Giritliydi. Ama Muhittin kardeşimde adam gibi adamdı.Giritlileri de tüm insanlarıda çok severdi. Allah rahmet eylesin”dedi.

Sohbetimizde Giritliler ve  Zeytincilik, zeytinyağı ön plana çıktı. Ve kentimizde zeytinyağı üreten şendağları konuştuk.

Sadık abi “Zeytinyağı üretimine 1920 yılında Girit Resmo’da başlayıp, üç kuşak olarak  deneyim ve tecrübelerini birbirine aktararak   bu güne kadar devam ettiren , önce kalite, güven ve müşteri memnuniyetini ön planda tutarak,yüksek  tecrübesi ile Şendağ Zeytinyağları bugünlere gelmiştir.” dedi.

Geçenlerde Ticaret Borsası da Ali Şendağ ile zeytinyağı üzerine bir sohbet yayınlamıştı. Aklımıza o geldi.

Şendağlar, Yaklaşık 100 sene önce Girit adası ,Resmo  kasabasında insan gücüne dayalı olarak  Mengene usulü ile zeytinleri ezip hamur haline geldikten sonra , torbalara koyup presler ile baskı altında yağ çıkarmışlar. Bu usul ile mübadelede Ülkemize geldikten sonra , aynı şekilde üretime devam ettiler.

Ali bey anlatıyor.. “Rahmetli babam Hasan Şendağ,  Tarsus’ta Abim Hüseyin Şendağ’la beraber  ülkemizde ilk elektrikle enerjisiyle  çalışan taş baskı makinelerini kurarak , zeytinden yağ elde etmek için , ülkemize ilk tesisi kazandırmış oldular, o zamanlar günlük 80 ton zeytin işleyen en yüksek kapasiteli zeytin işleme tesisinin yanında , o zamanlar çok yüksek miktar olan yıllık 2000 tona tekamül eden bir zeytin yağ ticaretini de  gerçekleştirdiler  ., Aynı zamanda zeytinlerini çok iyi bakıp, üreticilerde örnek olmuşlardır. Ülkemizin Zeytinyağı sektöründe bulunan   büyük firmalarında  ana tedarikçilik yapmaktayız.”

Tarsus’ta yılda 65-70 bin ton zeytin üretimi gerçekleşmekte.Üretimin % 75 i yağlık olarak kullanılmakta.

Türkiye geneli değerlendirmede bulunan Ali Şendağ “Ülkemizde Güney Bölgesi olarak adlandırılan Antalya’dan, Mardin’ e kadar bölgede zeytin üretiminin 500.000 Ton, Zeytinyağı üretiminin ise 83.000 Ton olacağını düşünüyoruz. Bu tahminlerimize göre bizde rekabet düzeyimizi geliştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Hedefimizde İhracat var ve bunun için Tarsus Ticaret Borsasının Ekonomi Bakanlığı nezdinde yürüttüğü URGE projesinde yer almaktayız” dedi.

Coğrafi İşaret Başvurusu yapılan Tarsus Sarıulak Zeytin çeşidi ile ilgili şu ifadelere yer veren Ali Şendağ, ” Orjini Tarsus olan Sarı Ulak cinsi zeytinden Üreticilerimiz ve Bizler Verim ve kalite yönünden çok memnunuz.Dünyada Sarıulak zeytininin sofralık tüketilmesinde bu türün özelliğine sahip hiç bir zeytin yok,  Sarı Ulak  Zeytininin yağ randımanı % 20 – 25, Topak Ulak zeytinin yağ randımanı % 18 – 20 Gemlik zeytinini yağ randımanı %15 – 20 arasındadır. Bu randıman rakamları toplam zeytinyağı üretimde çok ciddi şekilde yansır. Aslında doğada tabi olarak yetişen bu türümüz Çatak projesi ile 40 yakın  bahçe tesis edildi. Üretici ve biz tesis sahibi işletmeler Sarı Ulak Zeytininin üretiminin artmasını çok istiyoruz ama üreticilerimiz fidan tedarikinde çok sıkıntıya düştükleri için, Gemlik türü zeytin fidanı ekmek zorunda kalıyorlar.  Yetkilileri bu konuda bir şeyler yapmaya davet ediyoruz.

Tarsus Ticaret Borsası da üyeleri Şendağ Zeytin Yağı Sanayi Ticaret Ltd. Şti. Firmasına ve sektörünün duayeni Ali Şendağ’a verdiği önemli bilgiler için teşekkür ederek, işlerinde başarılar ve bol kazançlar dilemişti.

Bugünlerde yine zeytin hasadı başladı. Allah bereketli kılsın diyoruz.

 

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI