::
19 Nisan 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

TARSUS'TAN ÇANAKKALE'YE SELAM OLSUN

18 Mart 2022 Cuma 09:51

Ne zaman 18 Mart geliyor olsa, aklıma Çanakkale Destanı gelir.

Dolayısıyla Çanakkale’de destan yazan kahraman Nusret de yine aklımdadır. Çünkü Nusret yıllardır Tarsus’un bağrında yatmakta, gelip geçenlere selam durmaktadır.

Şimdi yeni bir 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferinin yıldönümünü kutluyoruz.

Bugün yine şanlı Nusret’in yanına koşacağız, selam duracağız..

Çanakkale Deniz Zaferinin kazanılmasında başrol oynayan Kahraman Nusret Mayın Gemisi Tarsus’tan Dünyaya selam duruyor. Nusret; tarihi görevini tamamladıktan sonra yük gemisi olmuş ama Mersin limanında çürümeye terk edilmişti. Sonra  Nusret’i Tarsus’ta dönemin belediye başkanı Burhanettin Kocamaz alıp Tarsus’a getirdi. Çardak  mevkiinde aslına uygun restore edildi.  Böylece;  Kahraman Nusret Mayın Gemisi Tarsus’tan Dünyaya selam durmaya başladı.

Aslında  büyük bir savaşın seyrini değiştiren ve Türklere zaferi kazandıran  kahraman Nusret Mayın Gemisinin yeri Çanakkale olmalıydı. Çünkü tarihte yaşanan Çanakkale  Savaşlarının ve Deniz zaferinin kazınıldığı yerdir Çanakkale. Ama ne yazık ki, Çanakkaleliler, Nusret’e sahip çıkmayınca veya duyarsız kalınca (veyahutta düşüncelerinde) Nusret olmayınca Tarsuslu başkan atik davranıp Nusret’e sahip çıkmıştır. Nusret’in  Mersin’den  Tarsus’a getirilişini kendisiyle görüştüğüm  gazeteci   büyüğüm  Ayna gazetesi kurucusu Kemal Karagözlü şöyle anlatmıştı:‘’Nusret mayın gemisi Mersin’den Tarsus’a getirilirken askeri jeep eskortluk yapıyordu. Tırlara yüklenen Nusret üç parça halinde Tarsus’a getiriliyordu. Bizler Nusret’i Huzurkent’te karşıladık. Orada insanlar ellerinde Türk bayrakları ile Nusret’i selamlıyordu. Gördüğümüz manzara karşısında dilimiz tutulmuş konuşamıyorduk. Gazeteci Selahattin Özbozkurt fotoğraflar çekiyor, bende gözyaşlarımı  silerken kahraman Nusret mayın gemisini selamlıyordum. Saffet Atlı, gür sesi ile  Şanlı Nusret’i selamlıyor anons yaptıkça halk da ellerindeki Türk bayraklarını sallıyordu. Çanakkale’yi geçilmez yapan kahraman Nusret artık Tarsus’taydı. Artık kahraman Nusret Tarsusluların bağrındaydı. Bu muhteşem bir şeydi. Çanakkale’yi geçilmez yapan kahramanlara selam olsun. Şehitlerimize rahmet olsun’’

xx

Şöyle geriye dönüp bir baktığımızda  18 Mart Çanakkale Deniz Zaferinin 107. yıldönümünü kutladığımızın farkına varıyoruz. Yani Kahraman askerlerimiz ve kahraman Nusret Mayın Gemisinin kazandığı zaferin üzerinden bir asır geçmiş. 100 yıl bitmiş ve bugün 107. yıldönümü için yine Nusret’in huzurundayız.

Bugünlerde 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferinin yıldönümü münasebetiyle bir haftadır kutlamalar yapılıyor. Yine Çanakkale’de de kahraman Nusret’in ikiz kardeşi var. Ama bu sonradan yapılma.. Gerçeği ve zafer kazananı bizlerin topraklarında, bu güzel tarihi kentte yatıyor.  Tarsus’tan Dünyaya selam duruyor..

Geçen aylarda bir vesile Ankara’ya gittiğimde Anıtkabiri’de ziyaret etmiştim. Orada  Anıtkabir müzesini gezerken Kurtuluş savaşının temsili  resimleri ve kullanılan araç gereçler ile fotoğraflardan oluşan sergide önemli bir detay  dikkatimi çekmişti. Nusret Mayın gemisinin maketinin  de bulunduğu standda “Kahraman Nusret Mayın Gemisinin orjinali Tarsus’ta bulunmaktadır” yazıyordu.

Bu küçük notu gördüğümde düşünmeden edemedim. Bir Tarsuslu olarak Tarsus’ta bir kahramanla birlikte bulunmaktan ne kadar mutluluk duysam, övünsem azdır. O kutsal mekana dünyanın dört bir yanından her gün binlerce insan akın akın gelirken, Kahraman Nusret’in maketini görmekte ve üzerinde “Kahraman Nusret Mayın Gemisinin orjinali Tarsus’ta bulunmaktadır” yazısını okumaktadır.

Bugün Nusret  Mayın gemisinin bulunduğu Çanakkale Zafer parkında saat 09.30’da tören yapılacak. Bizler gerçek kahramanın huzurunda Atamızı ve tüm şehitlerimizi bir daha rahmete ve saygıyla anacağız. Okunacak Kur’an-ı Kerim ve sonrasında yapılacak dualara amin diyeceğiz.

Elbette bu vatan kolay kazanılmadı. Elbette herkesin cephanemiz bitti, bitiyor diye endişelendiği anda, denize döşediği mayınlarla düşmanı bertaraf eden Kahraman Nusret Mayın gemisi gibi bir kahraman bir daha bulunmaz. O nedenle Çanakkale neyse, Tarsus’ta  Çanakkale’nin ikiz kardeşidir..

Tarsus’tan Çanakkale’ye,Tarsus’tan Türk Ordusuna, Türk askerine ve Kahraman Nusret Mayın gemisine bir kez daha selam olsun.

 

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI