::
19 Nisan 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

TARSUS'U TANITAN ŞAİRLER

07 Aralık 2019 Cumartesi 13:19

Güzel yurdumuzun dört bir yanından gelen özü sözü güzel saz ve söz üstatları, İlklerin Şehri Tarsus’tan Kültür Başkenti İstanbul’a Şiir köprüsü Güldestesi adlı antolojimizin galasına  katılmışlardı.

2.İlklerin Şehri Tarsus Şiir ve müzik festivali olarak gerçekleşen ve bir günü gezi, iki günü sanata ayrılan bu festival Tarsus’un tanıtımına büyük katkı sağladı.

Organizasyon ekibinden değerli şair kardeşim Fatma Özger Bilgiç, sağolsun bizleride onure etti.  Tanıttı ve teşekkürlerini sundu.

Bizde kendisine ve organizasyon ortağı Çanakkaleli Orhan Oyanık kardeşime teşekkür ediyorum.

Bilgiç “Bu güzel kültürel her etkinliğe maddi manevi destek veren, Belediye Başkanımız Sayın Dr. Haluk Bozdoğan Beyefendiye ’ teşekkür ederim” derken  Sanatçı Halil Atılgan ve Emekli Edebiyat öğretmeni Halil Aksoy’u da unutmadı.

Bugün Fatma hanımın   derlemesinden esinlenerek bizde Halil Atılgan hocamıza teşekkür edelim. Halil Atılgan,  1946 yılında Adana'nın Karaisalı ilçesinin İncirgediği köyünde doğdu.  İhncirgedişi sonradan Tarsus’a bağlandı. İlkokulu köyünde bitirdikten sonra Düziçi İlköğretmen Okuluna girdi. 1964-1965 ders yılında Düziçi İlköğretmen Okulundan mezun oldu. Çeşitli illerde öğretmenlik, Halk Eğitimi Merkezi Müdür, Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 1973-1975 yılında Çukurova Radyosunun açmış olduğu saz sanatçılığı sınavlarını kazandı. 1984 de Çukurova Üniversitesine Müzik Uzmanı olarak atandı. Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümünde Halk Müziği ve Bağlama Dersleri Öğretim Görevlisi, Kültür Sanat Merkezi Müdürlüğü yaptı. 1990 yılında Kültür Bakanlığı Şanlı Urfa Devlet Türk Halk Müziği Korosuna Kurucu Şef olarak atandı. 1993 yılında Ankara'ya alınan Dr. Atılgan koro şefliğinin yanında Kültür Bakanlığı Halk Kültürlerini Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğünde (HAGEM) müzik danışmanlığı, repertuvar kurulu başkanlığı görevlerinde bulundu.  Eğitim Enstitüsünün müzik bölümünü, Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesini bitirdi. Geçmişten Günümüze Çukurova Türküleri kaset setinde yörenin özellikli türkülerini beş kasette toplayarak Türk kültür tarihinde ilk defa bir ilki gerçekleştirdi. Değişik illerde çeşitli görevlerde bulunan Dr. Atılgan; İçel, Yozgat, Adana, Gaziantep, Kıbrıs, Antakya, Bodrum, Fethiye, Muğla, Niğde, Tarsus, Şanlıurfa, Mersin illerinde folklor araştırmaları, Türk Halk Müziği derlemeleri yaptı. Derlediği türküleri; TRT, TV ve kendi kitaplarında, folklorla ilgili araştırmalarını; Sivas Folkloru, Türk Folkloru, Anadolu Folkloru, Erciyes, Karaisalı, Güneyde Kültür, İçel Kültürü, Ozan, Türkiye İş Bankası Kültür ve Sanat, Tarla, Güney Su, Folklor ve Edebiyat, Ana yurttan Ata Yurda Türk Dünyası, Ceyhan, Çağrı, Maki, Harran, TÜRKSOY, Size dergilerin de, Karaisalı Gazetesinde yayımladı.
TRT Çukurova Radyosunda yapımı gerçekleşen Dilde Telde Çukurova, Dadaloğlu Karacaoğlan Yurdundan, Yöremiz Folklorundan programlarının yapılmasında çeşitli katkılar sağlayarak, folklor ve halk müziği konularında konuşmalar yaptı. Üniversitelerde müzikle ilgili konferanslar verdi. TRT, özel televizyon ve radyolara Dilde Telde Anadolu, Ezgi Kervanı, Sanatçı Politikacılar, Kültür Kürsüsü, Anadolu'nun Dili programları hazırlayıp sundu. Yaklaşık 500'e yakın Türk Halk Ezgisini derleyen, notaya alan Atılgan, bu ezgileri TRT'nin çeşitli programlarında çaldı okudu. Çoğunluğunu Çukurova türkülerinin oluşturduğu yaklaşık 100'e yakın halk ezgisini de TRT repertuvarına kazandırdı. Çalıştırdığı amatör ve profesyonel halk müziği korolarıyla yurdun çeşitli bölgelerinde konserler veren Halil Atılgan millî ve milletlerarası folklor, müzik, halk edebiyatı ve halk oyunları dalında kongre, sempozyum ve seminerlere katılarak 50'ye yakın bildiri sundu. Türk Kültürüne hizmetlerinden ötürü 3 Ocak 2004 yılında da Azerbaycan Vektör İlimler Merkezi tarafından doktora verildi.
MESAM- İLESAM- Türk Folklor Araştırmaları Kurumu-Türkiye Yazarlar Birliği üyesi olan Dr. Halil Atılgan şiirlerden ve türkülerden hareket ederek sahneye koyduğu Kurtuluş Savaşımız, Türkülerin Dili, Türkülerde Ana mizansenli programlarıyla halk müziği konserlerine değişik bir sunuş kazandırdı. Halk müziği müzikali olarak değerlendirebileceğimiz bu programları, şefliğini yaptığı Şanlıurfa Devlet Türk Halk Müziği ve Çukurova Üniversitesi Türk Halk Müziği Korosuyla uygulamaya koydu. Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenen halk oyunları ve halk müziği yarışmaları yönetmeliklerinin hazırlanmasında çeşitli katkılar sağlayarak danışma kurulu üyeliğinde de bulunan Atılgan, Hâlen Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünde Devlet Türk Halk Müziği Korosu Şefi olarak görevini sürdürmektedir.

Tarsus’un tanıtımına emek ve destek veren şair, edebiyatçı ve sanatçı tüm dostlara teşekkür ederim.

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI