::
29 Mart 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mehmet YAŞOT Mehmet YAŞOT

TARSUS'UN 80 YILLIK GEÇMİŞİNE ŞAHİTTİ

26 Kasım 2018 Pazartesi 09:24

Tarsus’lu Necat Darendeli’yi 1945 yılında tanımıştım. Kendisi Tarsus’un 80 yıllık geçmişine şahitti.

Rahmetli babam, ben 7  yaşlarındayken elimden tutup Beydeğirmeninde suyla çalışan bir hızara götürürdü. O yıllar Tarsus’ta elektrik var yok gibi dağdan kesilen tomrukların  taşınması için Berdan ırmağında bir sal yapılır ve onunla getirilirdi.

Rahmetli Baki Darendeli ancak tomrukları suyla çalışan hızarlarda biçerdi.

O yıllar tahtacılar erkekli kadınlı tomrukları bir bir emekle biçerlerken rahmetli Baki Darendeli o suyla çalışan hızarda tomrukları biçerdi.

Babam marangoz olduğu için o hızardan kereste satın alırdı.

Defalarca rahmetli babam o suyla çalışan hızarda beni götürürdü. İşte orada necat Darendeliyi Emin Darendeliyi ziya Darendeliyi (Yaylı Ziya’yı) tanıdığım yıllardı. Necat Darendeli bir halk öncüsüydü. Tarsus7un son 80 yıllık sanayisine, ticaretine, sporuna siyaseteni bu şehrin refah dolu huzur dolu birliğine şahit abimizdi.

18.11.2018 tarihinde vefat ettiğini duydum. O gün hasta olduğum için törene katılamadım. Çok üzüldüm.

Gazetemiz kurucusu Mustafa Erdoğan ile beni evine davet etmişti “Bir gün ziyaretime bekliyorum. Size anlatacaklarım var” demişti.

Ama bir türlü ziyaretine gidemedik. Oysa gitmiş olsaydık bize önemli şeyler anlatacağından emindim. Zaten hayattayken bize çok şeyler anlatmıştı. Karamehmet ailesine yakın biriydi.Yakınlığı rahmetli Kemal Karamehmet abimizden gelir.

İşadamı geçmişi güzel insanı Mehmet Kemal Karamehmet yaşananları onunla paylaşırdı.

Bir ara Selçuk Togo’nun yan tarafına incik boncuk satan bir dükkan açmıştık. Karamehmet geldi ve “Necat bunlar sana para kazandırmaz Biz basma fabrikasında basma üretiyoruz. Sende burada basma sat, ben sana limitsiz kredi açıyorum” demişti.

Sonra burada basma satış mağazası oldu. Necat abiye destek olurdu.

Ben o yılları yaşayan Necat abime keşke anılarını yazsan demiştim. Sanırım bu kısmet olmadı. Necat abi bir halk önderiydi. İnsanlara siyasette ve ticarette hep doğru yolu öğretti. Onu kaybetmenin üzüntüsü içindeyim. Onu unutmayacağım.

Güle güle Necat abi, ışıklar içinde uyu.

 

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI