::
16 Nisan 2024 Salı

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

TARSUS'UN İL KONUSU TRT'DE

03 Şubat 2021 Çarşamba 17:05

TARSUS’UN İL KONUSU TRT’DE

40 yıldır il olması için mücadele verdiğimiz Tarsus’un vilayet hakkı bir türlü verilmiyor.

Bazıları pes etse de biz pes etmiyoruz.

Özellikle 31 Mar 2019’dan sonra göreve gelen mevcut Tarsus Belediye Başkanı Dr. HalukBozdoğan’da her platformda ve sık sık “Tarsus’un il olması hakkı verilmelidir, biz il hakkımızı  sonuna kadar istemeye devam edeceğiz “ diyor.

Bu istek ve taleplerimize artık çoğuk kişi inanmıyor olabilir.

“O tren kaçtı” diyenlerde olabilir.

Herkes istediğini düşünmekte serbest.Ama bizler,  haklı olduğumuzu bildiğimiz için inatla il hakkımızı istemeye devam ediyoruz.

Bu hususta sadece Tarsus yerel basını olarak yazmakla kalmıyoruz. bunu ulusal anlamda dillendiriyoruz. Siyasilere konuyu yine yeniden anlatıyoruz.

Birkaç gün önce aklıma geldi..

TRT’de Sabahları Dün Bugün  proğramını sunan Selver Gözüaçık’ın haber proğramlarını sürekli izlediğim için bu il hususunu TRT’de de dillendireyim istedim.

TRT gibi bir kurumda karalama olmadan, yapıcı eleştiriler getirerek güzel bir proğram sunan Selver beye bende zaman zaman günaydın mesajları veya Tarsus ile ilgili istek ve dileklerimizi yazar gönderirim.

Geçen gün  gönderdiğim mesajda “59 vilayetten büyük Tarsus’un il hakkı mutlaka verilmelidir. 360 bin nüfuslu bu kente ilçe elbisesi dar geliyor. Tarsus’un il olabilmesi için sesimizi duyurun”  demiştim.

Sağ olsun, Selver Gözüaçık bu mesajımı  adımı da vererek okudu. Hatta okuduktan sonra yorum da yaptı.

Selver Gözüaçık “Tarsus , Güney illerimizden Adana ile Mersin’in arasında şirin ve büyük bir ilçe. Elbette il olmak Tarsusluların  hakkı. Ancak bunun önünde tek engel var. Tarsus ilçesi, Adana’ya 42  km., Mersin’e 27 km uzaklıkta. Yani iki ile de çok yakın. Sanırım bu yüzden  il yapılmıyor” dedi. 

Evet. Selver beyin bu görüşü genelde herkeste aynı.. Ama 67 nolu plakadan sonra yani Zonguldak’tan sonra il yapılan ilçelere bakın. TamamıTarsus’tan küçük ve hepside koptukları illerle çok yakın. Bir Aksaray Niğde’ye ne kadar uzak? Bir Bartın, bir Kilis, bir Osmaniye  önceden bağlıbulundukları illere çok mu uzak? İl olma kriterine dahil edilmeye çalışılan uzaklık ölçüsünü değiştirmek için, Tarsus’u Çamlıyayla sınırına Beylice köyüne mi taşıyalım yani?

Biz toprak bakımından, nüfus bakımından, sanayi bakımından, il olmaya gerekli resmi daireler bakımından her kritere uyuyoruz. Öyle olmasa, ilk kez bir ilçede yani Tarsus’ta  Devlet üniversitesi açılmasına izin verilir miydi? Tarsus Mersin’e yakınsa, Tarsus Üniversitesi de Mersin Üniversitesine yakın değil mi? demek ki kriter için uzaklık önemli değil. Çünkü 360 bin nüfusuyla Tarsus’a ilçe demeye insan utanır.  İlçe elbisesi bu kentin üzerine uymuyor ve bu kenti yöneteler, Tarsus “ ilçe statüsünde” olduğu için zorlanıyor.

TRT’de Sabahları Dün Bugün  proğramını sunan Selver Gözüaçık’ın bizim il talebimizi ekranlardan bir kez daha söylemesi, dillendirmesi bile önemli..Selver beyin  mesajımızı ekrandan  söylemesi, sesimizi duyurması bile bizi mutlu etti, umutlandırdı.

Teşekkür ederim kendisine.

Bu konuyu  Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan’da her platformda ve sık sık söylemeye, hakkımızı aramaya devam etmeli. Ancak yanında destekleyici olarak basını, Ticaret Odasını, Borsayı ve diğer bazı Sivil Toplum kuruluşlarını da almalı..

Ben inanıyorum ki, Tarsus hakkını aramaya devam ederse, bu il konusu mutlaka bizim isteğimizle neticelenecektir.

TARSUS İL OLUNCAYA KADAR MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEKTİR.

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI