::
19 Nisan 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

TARSUS'UN YÜZÜNCÜ YILINA EN GÜZEL HATIRA

31 Aralık 2021 Cuma 11:52

Bu yıl 27 Aralık tarihinde Tarsus’un  Düşman işgalinden Kurtuluşunun 100. Yıldönümünü törenle kutladık.

Bu önemli günün  100.yıl olması hasebiyle çok daha anlamlı ve görkemli kutlanmasını bekliyorduk.  Etkinlikler her ne kadar bir haftaya yayılmış olsa da katılımların çok az olması, birde kutlamaların basit geçmesi bizi üzdü.

Mesela en son gün Cumhuriyet alanında yapılan kutlamalara katılım çok azdı. Tarsus dışından gelen 200 cıvarında Kuvayi Milliyeci, Tarsus’tan 50 kuvayi Milliyeci ve 50 Muharip Gazinin katılımının yanı sıra 250-300 öğrenci’yi de sayarsak 500 cıvarında gönüllü katılımcı ve protokol  ile STK temsilcileri meydandaydı. Halktan katılım ise yok denecek kadar azdı. İnanın bu görüntü beni çok üzdü.

Bu yıl  kurtuluşumuzun 100. Yılı olması nedeniyle en azından geçen son 15-20 yıl içindeki gibi, tüm meslek dalları araçlarla mesleklerini temsil eden argümanları yükleyerek alandan resmi geçit yapabilirdi. Yine törene katılan okul ve Kuvayi Milliye, Muharip gaziler gibi gruplar resmi geçit ile tören alanında protokolü selamlayabilirdi.

Neyse, bunlar artık geride kaldı. Ancak bizde bunları  gündeme getirmek görevimiz diyerek yazımızında belirtmeden geçemedik.

Yine Kurtuluş bayramı kutlamaları da birkez daha gösterdiki, bu kente acilen büyük bir meydan lazım. Çünkü Atatürk anıtı Üçgençarşının orta göbeğinde kalınca, şehir içi trafiği allak bullak oluyor. Hemde 4-5 saat insanlar hangi yoldan nereye gideceklerini bilemiyorlar ve adeta bir bumerang sisteminin içinde kalıyorlar. Atatürk anıtında içinde yer alacağı, geniş bir kutlama  alanının en kısa zamanda yapılmasını istiyor ve bekliyoruz. Sanırım bunun için Kaymakamlık binasının bitirilip yeni yere taşınması bekleniyor. O zaman şimdiki kaymakamlık binası yıkılıp geniş bir meydan düzenlemesi yapılır.

EN GÜZEL HATIRA

27 Aralık  Tarsus’un  Düşman işgalinden Kurtuluşunun 100. Yıldönümünde gözebatan takdir edilen en önemli konu bence Hatıra olarak Tarsus’un kurtuluşunun 100. Yılı pullarının bastırılması idi. 27 Aralık öncesi PTT müdiresi  Müzeyyen Tünmez hanımın önerisiyle üç büyük kuruluş hatıra pulları bastırdı. Bunun için kentimizdeki önemli kurum ve kuruluşlardan da destek alındı.

100. Yıl anısına Tarsus Belediyesi,  Tarsus Ticaret Borsası ve Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası gibi güzide kuruluşlar Tarsus’un Kurtuluş  yıldönümü anısına kentimizi simgeleyen tarihi ve turistik yerlerin fotoğraflarının yer aldığı özel gün pulları bastırdı.

Bu pullar daha sonra eski Adliye binasında, yani şimdiki Yeni Müze içinde sergilendi. Bu sergiyi bende gezdim. Orada Kleopatra kapısı, Şelale, Üçgençarşı’daki Atatürk anıtı, Tarsus Şelalesi, Nusret Mayın gemisi, Eshab-ı Kehf ziyaretgahı, Baç köprüsü, Berdan ırmağı, Şahmeran heykeli,  Hz. Danyal makamı  ve kabri, Ulu Cami, Donuktaş gibi yer ve mekanların fotoğrafları bu özel gün pullarına nakşedilmiş ve tarihe çok güzel bir eser kazandırılmış olduğunu gördüm.

Müzeyyen hanım,   Tarsus Belediyesi, Borsa ve  Tarsus Ticaret Odasının bastırdığı pulların sergisinde protokole yerinde bilgiler vererek bu anlamlı güne katkı sunan bir devlet mamuru olarakherkesin takdirini kazandı.

Müzeyyen hanım aylar öncesinden üç kuruluşu ziyaret ederek filateliyi sevdirmek ve yaygınlaştırmak, müşterilerine PTT’nin yeni hizmetlerini en iyi şekilde sunmak amacıyla başlatılan kişisel pul uygulaması hakkında bilgi vermişti. Bu kuruluşların başkanları da  Tarsus’un 100. Yıldönümünü düşünerek ve kentimizin tanıtımına katkı sunmak adına destek vermişler ve maddi karşılığını ödeyerek hatıra pullarını bastırmışlardır. Ben bu nedenle Belediye Başkanımız Haluk Bozdoğan’a, Borsa başkanı Murat Kaya’ya, Genel sekreter Hasan Şanlı’ya, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H. Ruhi Koçak ve TSO’da Genel sekreter Ali Ukav ‘a emek ve  desteklerinden dolayı  teşekkür ediyorum.

Tarsus’un tanıtımı için ilçemizin farklı kültürel ve tarihi değerinin yer aldığı pullar, şehrimizin tanıtımına önemli bir katkı sağlayacağı gibi Tarsus’un kurtuluşunun100. Yılı nedeniyle de önem arz etmektedir.

Bu pullar kurtuluş günü anısına güzel bir hatıra olarak yüzyıllar boyunca koleksiyonlarda ve arşivlerde yaşayacaktır.

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI