Herkesin hayranlık duyduğu bir sanatçıdır MÜSLÜM GÜRSES..
Böyle sanatçılar unutulmaz.
Bu sanatçımız bir çok kişinin kalbinde taht kurmuştu. MÜSLÜM GÜRSES gibi İBRAHİM TATLISES gibi bir çok sanatçı Tarsus’ta yetişmiştir veya meşhur olmuştur.Tarsus’ta gece kulüplerinin çok olduğu yıllarda bu eski ünlü sanatçılar sahne almıştır. Kimi Gözlükulede, kimi Huzur Payvonda, kimi Kabera 33’de sahne almıştır. Birçoğu bugün aramızda değil. Geçen hafta MÜSLÜM GÜRSES’in (3 Mart 2013) ölüm yıldönümü idi. Sosyal Medya çalkalandı. Seveni sevmeyeni hemen hemen herkes onu ölüm yıldönümünü andı. Hatta TV’lerde bile yine haber oldu.
MÜSLÜM GÜRSES’İN ANISINA
Müslüm Gürses Türkiye’nin tanınmış bir sanatçısıdır. Kendisi Tarsus’lu olmasa da, asıl sanat hayatına başlangıcı Tarsus’tur.
Müslüm Gürses meşhur olmadan önceleri Tarsus’taki çay bahçelerinde, proğramlara çıkardı. Şarkılarını söylerdi.
Bende o zamanlar gittiğim Çay bahçelerinde, restaurantlarda sesini dinlediğimde kendisini tanımıştım.
Mesela Müslüm Gürses Tarsus’ta eski parkın içindeki çay bahçesinde de sahne alırdı. O dönemler yıl 1968 idi ve biz kendisini ismen tanıyorduk. O yıllarda MÜSLÜM GÜRSES 25 yaşlarındaydı ve Tarsus’taki pavyonlarda gece kulüplerinde şarkı söylemeye başladı.
O yıllarda bende gençliğin verdiği heyecanla Müslüm Gürses’in şarkı söylediği mekanlara giderdim. Tabi o zamanlar Müslüm Gürses’in bu kadar meşhur olacağını tahmin edemezdim.
KAZA OLAYI!
Birgün MÜSLÜM GÜRSES Tarsus’taki proğramını bitirdikten sonra Adana’ya gitmek ister. Makam cıvarında bulunan bir taksi durağına gider. O dönemleri bilenler bilir. O mekanda bir ÇIMKI TAKSİ durağı vardı.
Gürses o duraktan, İBRAHİM ÜREGİL’in şoför olarak çalıştığı taksiye biner. Birlikte yola çıkarlar.. Tarih 1978 yılıdır.
Adana’ya giderken Yenice’yi geçtikten sonra bir trafik kazası geçirir. MÜSLÜM GÜRSES bu kazada adeta ölümden döner. Alnından ciddi şekilde yaralanır, kafasından darbe alır.
Bu kazada şoför İbrahim Üregil olay yerinde hayatını kaybeder, Müslüm Gürses de kazada ağır yaralanır. Kaza yerine gelenler ikisinin de öldüğünü zanneder. Adana’da bir hastaneye kaldırırlar. Morga koyarlar. O kazadan sonra birçok kişi MÜSLÜM GÜRSES’in öldüğünü duyar. Çünkü Müslüm Gürses Adana’da bir hastanenin morguna konulmuştur.
Bir insan morga niye konulur? Elbette ölünce değil mi?
Ama Müslüm Gürses morgda kendine gelir ve kendi çabasıyla morgdan çıkar.
Kafasından ameliyat edilir ve alnına bir pilaka takılır. Bu kazadan sonra Müslüm Gürses tad alma duygusunu kaybeder, duyması da zorlaşır.
Sorulara geç cevap vermesinin nedeni budur. Çünkü iyileşmesine rağmen duyu organındaki zedelenmeden dolayı kazanın olumsuz etkisinin acısını yıllar boyu çeker.
ÇIMKI TAKSİ
O talihsiz kazada Çımkı Taksi şoförü Badraslı İBRAHİM ÜREGİL vefat etmiştir. Şoför İbrahim bey, bizim yazarımız Kemal Duru’nun dayısıdır. O zamanlar kazadan kısa bir süre önce Kıbrıslı Semiha hanımla evlenir ve eşi hamileyken kaza geçirip ölür.
Çocuğu bu yüzden yetim büyümüştür. Şu anda ailesi Kıbrıs’ta yaşamaktadır.
MÜSLÜM GÜRSES, Tarsus’un çay bahçelerinde başladığı sanat hayatında 25-26 yaşına kadar bu kentte şarkıcılık yapmıştır. Sonra İstanbul’a gitmiş ve oralarda bile Tarsus’ta çalıştığını hep söylemiştir.
Gürses, kazada aldığı ağır darbeden sonra alnına takılan plakadan dolayı yürüyüşü, duruşu bile değişir. Herkes onu alkollü zannederdi. Oysa Adanalı hemşehrimiz Müslüm Gürses, başına takılan plakadan dolayı sesleri geç algılar o nedenle kimisi onu alkollü zannederdi.
9 YIL OLDU
Bugün geçmişten bir anıyı size anlatırken nereden nereye geliyoruz.
3 MART 2013 tarihi Müslüm Gürses’in vefat tarihidir.
Bugün ben arşivimizde saklı olan bu bilgileri çıkarıp Müslüm Gürses’in anısına sizlere anlatmaya çalıştım.
9 yıl önce vefat eden Müslüm Gürses’i bugün tekrar rahmetle anıyorum.
Bugün Cuma.. Mübarek gün. Herkesin Cuması mübarek olsun. Yine dün idrak ettiğimiz Berat Kandilinizi de tebrik ediyorum.
Not:Bugün 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 107.yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü
Bugün, Türk tarihine altın sayfalarla yazılmış; bir milletin, hürriyet ve bağımsızlık uğruna nasıl mücadele vermesi gerektiğini en güzel şekliyle dünyaya göstermiş olduğu gündür.
Bu nedenle;Çanakkale’nin her neferini,bütün şühedamızı,her kumandanınını,Kuvay-i Milliye ruhunu tarihe nakşeden o insanları Başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere hepsini rahmetle yad ediyoruz.