::
28 Mart 2024 Perşembe

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

YAPRAKLAR BİR BİR DÖKÜLÜRKEN

07 Şubat 2020 Cuma 13:40

Benim bildiğim yapraklar sonbaharda dökülür.

Çam gibi ağaçların ise yaprakları yaz kış dökülmez.

Ama birçok ağacın yaprakları kış aylarında dökülmüştür. Sonbaharda başlayan süreç kış ayları ile birlikte doruğa ulaşır ve ağaçlar baharda yeniden  giyinmek üzere üzerlerindeki yaprakları salıverirler.

Yine insanoğlu da bir yaprak misali  dökülür. Ancak insanoğlunun  sararıp solduğu ve toprak olduğu aylar belli değildir. Kimileri yaşlı olanlara, kimileri de kışın soğuklarına bağlar insanların hayattan kopmasının sıklığını.

Birde bizim meslekte  ekmeğimizi çıkardığımız gazeteler vardır.

Bin bir emekle,  günde 5-6 kişiyle bazı gazetelerde 8-10 kişiyle ortaya konan bir eserdir gazetelerimiz. Tek handikapı düne kadar çıkardığımız ürünün ömrünün bir gün olması idi. Artık  internet çağını yaşadığımız için, herkesin sosyal medya hesabı bulunduğu için bu ömür daha da kısaldı ve değil bir güne, bir saatten bile aza düştü dersek yalan söylememiş oluruz.

Benim üzüntüm.. Bu yaprak dökümünde bir bir kapanan gazetelerimiz.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı  Yılmaz Karaca’nın verdiği istatistiki bilgilere göre geçen 2019 yılında 125 gazete , 40 cıvarında Televizyon kanalı kapanmıştır. Ve geçen yıl kapanan gazeteler arasında benim ilk çıktığı yıllardan kapanana kadar muhabirliğini yaptığım STAR gazetesi de bulunmaktadır.

HANGİ STAR?

Tarih 8 Mart 1999.. Telefonda bir ses..

Ahizeyi kaldırdım. Arayan o dönemin Hürriyet gazetesi Tarsus muhabiri Fethi Çevikaslan.

Selamlaşıp hal hatır sorduktan sonra “Star’ın muhabiri olur musun” dedi.

“Hangi Star” diye sordum.

“Hani şu yeni çıkacak ulusal gazete var ya? Cem Uzun ve ailesinin çıkaracağı Star gazetesi. Tarsus’a muhabiri arıyorlarmış. Beni tanıyan arkadaşlar aradı, bende sen aklıma geldin. Sen bu işi iyi yaparsın” dedi.

O dönem Hürriyet’ten ayrılan Ceyhun Özgönül abi, Star’ın bölge sorumlusu olmuş. Fethi amcadan Tarsus muhabiri bulmasını istemişler. O da beni önermiş. Ancak teyit ettirmek için telefon açtı, rızamı aldı ve bende  Star’ın Tarsus muhabirliğini kabul edip  Tarsus muhabiri oldum. Gazete 11 Mart 1999 tarihinde ilk sayısı çıkarak yayına başladı. Cem Uzan’ın sahipliğinde yayına giren gazete daha sonra 2-3 sahip daha değiştirdi. Bana Cem Uzan döneminde yani 20 yıl evvel ayda 100-120 TL telif hakkı parası gelirdi. Sonraki yıllarda Cem Uzan ülke dışına çıkıp gazeteye hükümet tarafından el konulunca başka kuruluşlara satıldı. Ben yine muhabirliğine devam ettim.

Ancak son yıllarda basında yaşanan kriz, gazete satışlarının düşmesi gibi nedenlerden dolayı Star gazetesi de 31 Aralık 2019 tarihi itibariyle yayınına nokta koydu. Star artık  www.star.com  web adresinden internet yayıncılığı yaparak yaşamını sürdürüyor.

Yine  31 Aralık’ta Güneş gazetesi de kapandı 31 Aralık’ta. Güneş ile Akşam’ın 5 yıl önce bir yıl kadar muhabirliğini yapmıştım.  Görev yaptığım iki gazetede kapandı. Üç gazete AKŞAM olarak yayınına devam ediyor.

Kara bir yıl olarak başlayan 2020’de inşallah basında başka yaprak dökümleri yaşanmaz. Bu temennim ulusal basında olduğu kadar yerel basın içinde geçerli..

Sizler, bizler yaşadığımız şehrin sesi, gözü, kulağı olan yerel basına sahip çıkalım. Bu değerleri yaşatalım olurmu?

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI