:: 24 Eylül 2021 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sami KABUL Sami KABUL

YEMEK KÜLTÜRÜ

29 Ekim 2013 Salı 18:20

Yemek yemek nedir?

Sadece karın doyurmak mı?

Sesleri duyar gibiyim.

Kiminiz “Evet. Benim için zaman çok önemlidir. Ayaküstü de olsa, aperatif bir şeylerle geçiştirerek de olsa bir an önce karnımı doyurup işime gücüme bakmak çok önemlidir” diyorsunuz.

Kiminiz “Haayırrr. Benim için yemek yemek bir kültürdür. Yemek yerken adeta dinlendiğimi hissediyorum. Eşimle, dostlarımla, arkadaşlarımla yemek yediğimiz anları olabildiğince uzatarak o anın hazzını tadarak hem karnımı doyuruyorum, hem de keyifli zaman geçiriyorum” diyorsunuz.

Siz hangi gruptansınız. Bilemiyorum ama bildiğim tek şey var. O da, yemek yemenin bir sanat olduğu gerçeği..

Bu gerçeğe Hürriyet  gazetesi yazarlarından Cengiz Semercioğlu beyefendi de parmak basmış. İzninizle yazısından bir kuble alıntı yapıyorum.

**

YEMEK Mİ TIKINMAK MI?

Bizim için yemek yemek sadece karın doyurmaktan ibarettir. Ne yazık ki kültürümüz bu.

İşten eve gittiniz. Akşam yemeğinizi yeyip sofradan kalkmak ne kadar sürüyor?

15 dakika, 20 dakika.. Belki daha az.

Hızlıca yiyelim, sonra sofradan kalkalım.

Sonra doğru televizyonun karşısına kanepeye...

Dışarıdan arkadaşınızla, sevgilinizle yemeğe çıktığınızda ne kadar sürer, ana yemekten tatlıya geçişiniz?

Bir arkadaşım “Eşimle İstanbul’un en lüks restaurantlarına gidiyoruz, yemeği bitirmemiz maksimum 40 dakika sürüyor” dedi.

Yavaş yavaş yemek yemek yerine bir an önce saldırıp bitirelim mantığı hakim bizde.

Çocukluktan edinilen bir kültür bu..

Hiçbirimiz İtalyan aileleri gibi saatler süren kalabalık sofralarda büyümediğmiz için, yemeği bir ritüel olarak  değil tıkınma olarak görüyoruz.

Bizde ise hepimizin kulağında “Hadi bir an önce yemeğini bitir” diyen anne uyarıları çınlıyor.

Böyle olunca dışarıya yemeğe çıktığında keyif almaktan çok saldırıp tüketmek esas oluyor.

Bayramda Selanik’in Türk kaynadığını yazmıştım ya? Bizde dahil olmak üzere restaurantlarda Türkler çekirge sürüsü gibiydik.

Yabancı masalar ağır ağır takılırken Türkler kıtlıktan çıkmış gibiydi.

Oysa yemek karın doyurmanın yanı sıra masadan, sohbetten, lezzetten de keyif alınan bir olay olmalı..

Biz beceremiyoruz o ayrı..

**

SON SÖZ..

Yemek yemek güzel bir kültürdür.

Ailemizle, eşimizle, dostumuzla şöyle dışarıya çıkıp ara sıra da olsa yemek yemenin keyfini sürebilmeliyiz.

Şimdiden afiyet olsun..

Karnınız TOK, sağlığınız  YERİNDE olsun.

Hoşçakalın.

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI