::
20 Nisan 2024 Cumartesi

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

YEREL SEÇİMLERİN SON 25 YILLIK ANALİZİ

13 Mart 2019 Çarşamba 09:30

Bizim yaşımız itibariyle  7-8 yerel seçim, bir o kadar da genel seçim geçirdik.

Her seçim değişik bir atmosferde yapılıyor.

Şimdi önümüzde bir yerel seçim var.

Herkes birbirine ve bize de soruyor:

“Bu seçimleri kim kazanır?”

Cevap herkese göre değişir. Ama bence bu seçimi kimin kazanacağı kesinlikle tam olarak belli değildir. Yani karmaşık bir durum söz konusu..

1980 dönemi ve sonrasını iyi bilirim. 1980’den sonraki ilk seçimlerde 1984 yılında  Tarsus’taki yerel seçimlerde  bir ara ANAP iktidara  geldi. Sonra  belediyeyi SHP kazandı.

1994 yılında yapılan yerel seçimlerde Tarsus’ta solun iki büyük partisi yarışa girmişti. 1989-1994 arasında yerelde Bedrettin Sarpkaya’nın başkanlığındaki SHP iktidarda idi.. 1994 yılı Mart ayındaki seçimlerde Tarsus’ta  CHP ile SHP yarıştı.  Zaten herkes Tarsus’u solun kalesi olarak biliyordu.

1994 seçimlerinde  CHP’nin  belediye başkan  adayı Ali Oksal,  SHP’nin adayı Bedrettin Sarpkaya idi.

Süleyman Demirel’in lideri olduğu DYP’de Tarsus’taki yerel  seçimde sağın  iddialı partisiydi. Adayı Necati Ali Eker’in şansı yüksekti. O dönem  seçime girerken başkan adayı bulamayan MHP’ye kimse şans tanımıyordu. Hatta Burhanettin Kocamaz MHP’nin adayı olarak başka aday bulunamadığı için aday gösterilmişti. Kocamaz’a kimse kazanır diye şans vermiyordu.

Seçimler yapıldı.  Ve sandıklar açıldığında CHP ve adayı Ali Oksal gece saat 03.00’lere kadar önde gidiyordu. Hatta 6 bin oy kadar arayı açmıştı. Ama sabah olduğunda aradan kimsenin şahıs tanımadığı MHP adayı Burhanettin Kocamaz çıktı.

Her ne kadar CHP’nin oyları nasıl  azaldıysa  bu açıklık ve netlik kazanmadı. MHP seçimi kıl payı kazandı. Daha sonraki seçimlerde Tarsus’ta MHP’nin adayı Burhanettin Kocamaz   3 dönem daha olmak üzere toplamda 4 dönem 20 yıl seçim kazanıp belediye başkanlığı yaptı. 2014           yılında  Kocamaz Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığına  aday olup birde Büyükşehirde seçimi  kazandı. Yerine Tarsus’ta  aday gösterilen Şevket Can da  MHP adayı olarak seçimi kazandı. Böylece Tarsus’ta son  5 dönem, 25 yıl MHP bayrağı belediyede dalgalandı.

Bugün geriye dönüp bakıyoruz. Aradan  tam 25yıl geçmiş.

Geliyoruz. 2019 yılı 31 Mart yerel seçimlerine..

Şimdi Tarsus’ta iki, hatta üç sağ parti birbiriyle kıran kırana yarışta. Biri MHP, bir diğeri  İYİ parti öteki ise  DP, yani Demokrat Parti...

Üç sağ partinin yanı sıra, bu seçimlerde  iddialı bir CHP var. CHP’nin adayı geçen dönemde yarışa katılan ve kıl payı seçimi kaybeden Dr. Haluk Bozdoğan.

Karşısında en iddialı olan rakip, MHP ve Ak Partinin Cumhur ittifakı adayı olarak gösterilen Şevket Can var. Başkan Can, 25 yıla yakındır belediyede ve son 5 yıldır da belediye başkanlık koltuğunda. Yaptığı hizmetlerin karşılığı olarak halktan oy istiyor ve kazanacağından emin.

Xxx

Şimdi geçmişte yaşananlara bakalım.  Anlattığım gelişmeler ışığında “Tarih tekerrürden ibarettir”  sözü aklıma geldi.

Tarih tekerrür ederse bu kez iki sol parti birbirine düşmek yerine 2, hatta 3 sağ parti birbirine düşerse ne olur?

Elbette aradan bir sol parti çıkar. Üstelik bu dönem HDP Tarsus ve mersin’de belediye başkan adayı çıkarmadı. Büyük olasılıkla HDP tarafı, kendine yakın bulduğu CHP’yi destekliyor.  Seçime katılma hakkı bulunan DSP’ye gelince.. DSP eski gücünde değil. İnanın Tarsus’ta belediye başkan adayı kim, adı nedir, fotoğrafı nasıldır?  Onu bile görmedik, duymadık. Böyle yaparlarsa, bir muhtar kadar oy bile alamayacağı aklımıza geliyor. O da solun lokomotifi olan CHP’yi hiç etkilemeyecektir.

Cumhur ittifakı her ne kadar kendinden eminse de  seçimdir bu!

Aradan bir sol ittifakı çıkabilir.

Çıkar mı çıkar!..

Çıkarsa şaşmayın..

Çünkü tarih tekerrürden ibarettir sözü çoğu zaman gerçek olmuştur.

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI