::
19 Nisan 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

ZAMLAR ÜRETİCİYİ VE VATANDAŞI NASIL ETKİLİYOR?

14 Eylül 2018 Cuma 15:59

Son günlerde demirden çimentoya, akaryakıttan un’a kadar birçok  ürün ve hizmetin fiyatları artış gösterdi. Dolayısıyla piyasada bir fiyat kıpırdaması hatta sıçraması yaşanıyor.

Hemen hemen hergün üretilen mallara veya hizmetlere zam geliyor.

Mesela geçen gün  zam yapılan LPG’den sonra  12 kg.lık bir mutfak Tüpü Tarsus’ta 100 TL olmuş. Daha önce 90-91 TL bandında olan aynı tüpü bayiler yapılan zamla birlikte 100 TL’ye dayandı. Ancak bazı bayiler bu tüpün fiyatının 100 TL olduğunu vatandaşa söyleyip tepki çekmemek için, kendi kazançlarından fedakarlık yaparak 97-98 TL olarak fiyatı söylüyorlar.

Doğalgaz’ın Tarsus’ta yaygınlaşmaya başlaması ile birlikte tüpgaz satışlarının azaldığını belirten kuruluş ve firmalar bu yapılan zamlarla artan ücretin kendi ceplerine girmediğini, aksine zamların kendilerine zarar verdiğini söylediler. Tali bayiler böyle derken parayı ana firmalar kazanıyor. Olan vatandaşa ve tali bayiye oluyor.

SÜT’E DE ZAM!

Dün bir süt satıcısı ile konuşuyorum.

Sütün fiyatı ne kadar oldu” diye sordum

“Bir litre süt 3 TL oldu” diye yanıt verdi Süt üretip satan köylü vatandaş. Tabi bu sütü üretip kooperatife veya süt ürünleri imal eden fabrikalara verirseniz,. Alacağınız rakam litrede yarı yarıya düşüyor. Bu köylü kardeşimiz ise eski bir Reno otomobil almış. Arka bagajını süt satışı için dizayn ettirmiş. Evlere, işyerlerine, apartman katlarına kadar süt götürüp siparişi elden teslim ederek ekmek parasını kazanıyor.

“Sütün litresine 50 kuruş zam yapmışsınız? Bu zam nereden icabet etti?”

“Baksana abi, dolar yuro aldı başını gidiyor, bizim paranın değerimi kaldı. Dolar  ve yuronun Türk zamlanınca maliyetler arttı”

“Dolar yuro arttı diyorsun da süte bunun maliyeti nasıl artırıyor?

Sütçü  köylü  Memet, bilgili ve hesabını, kitabını bilen biri.

“Öyle deme abi. Samanın, arpanın fiyatı arttı.  İneğin beslenmesi için aldığımız her şyiyecek zamlandı. Bak nakliyeyi otomobille yapıyoruz. Benzinin litre fiyatları uçtu gidiyor. Bunlar bizim ürettiğimiz sütün maliyetini yükseltti. Hem bir düna kadar sütün litresini 2.5 TL’ye satarken şimdi 50 kuruş zam yapıp 3 TL’ye yükselttik” diyor.

Sütçü Memet, ayrıca bakkal ve marketlerde satılan hazır sütün ise daha pahalı olduğunu belirterek “Marketçi süte zam yapınca ve bizim sattığımız süt fiyatının iki katına satınca neden kimse itiraz etmiyor” diye de hayıflanıyor.

Ne diyelim. “Sende haklısın Memet gardaş!” diyoruz.

EKMEK ÜRETİMİNİN DURMASI  SÖZ KONUSU DEĞİL

Tarsus’ta birkaç gündür bir dedikodu dolaşıyor.  Bir çuval unun fiyatı  70-80 TL’den 120-130 TL’ye çıkınca haliyle girdiler iki katına çıktı. Bu nedenle ekmekte  bazı dedikodular ayyuka çıktı.

“Fırıncılar Tarsus’ta ekmek üretimi yapmayacak, greve gidecek” diye.. Böyle grev olur mu? Olmaz elbette. Tarsus Fırıncılar Odası Başkanı Yusuf Ziya Ateş de bu duyumları almış olacak ki , sosyal medya hesabından açıklama yapıyor.

“Tarsus’ta ekmek üretimi durmayacak  esnafımız şuan zarar ediyor fakat şimdilik üretimi  durdurma söz konusu değil, Kamuoyuna saygıyla  duyurulur.” diyor.

Pazartesi gününden bu yana ekmeğe zam gelecek gelmeyecek derken bazı pide imalatçıları ekmeği 1 TL, 25 kuruştan satmaya başladı. Somun ekmekte henüz bir fiyat artışı yaşamadık. Ancak artışın olması an meselesi..

PİDE EKMEK 1 TL 25 KURUŞ OLDU

Tarsus’ta  ekmek üretimi durmayacak  diye açıklama yapılırken pide ekmek zamlandı. Buna göre düne kadar 1 TL olan Pide ekmek 1.025 TL oldu.

Somun ekmeğe henüz zam yapılmazken onunda fiyatının pirde ile eşitlenmesi bekleniyor.

SİMİT 1.5 TL OLDU

Un fiyatlarının artmasıyla birlikte Simit de zamlandı. Tarsus’ta bir Simit 1 TL iken önceki gün 1.5 TL oldu. Bazı fırınlar ise simiti 1.25 TL yaptı. Zammın sebebi belli. Un, katkı maddesi ve akaryakıt gideri arttı.

Bereket versin ki Belediyemiz ekmek imalatı yapıyor. Belediye İmar Limited şirketinin ürettiği 250 gram ekmek uzun süredir 60 kuruştan satılıyor. Mersin’de belediye ekmeği 75 kuruş, Tarsus’ta 60 kuruş. Bu nedenle halk belediye ekmeğine rağbet ediyor. Ekmekte de artış olması an meselesi..

Allah fakir fukaranın yardımcısı olsun. Allah fırsatçılık ve karaborsacılık yapanlarında cezasını versin demekten başka bir şey gelmiyor elimizden.

 

 

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI